Pavel Tvrdík

13. únor 2010

Právě dnes slaví internet významné výročí. Uplynulo přesně 18 let od prvního připojení na internet v Česku. Hostem víkendového vysílání byl proto Pavel Tvrdík, děkan Fakulty informačních technologií ČVUT, který zavzpomínal také na první počítač, s nímž se setkal. V neděli 14. února bude hostem Lenka Klicperová, novinářka, cestovatelka a šéfredaktorka magazínu Lidé a země.

Počítače byly umístěny ve velkých sálech. "Pracovaly jsme se systémy, které jsme neviděly. Šlo o velké krabice nepodobné tomu, co vidíme dnes na našich stolech," vysvětlil Pavel Tvrdík.

Internet v roce 1992 nenabízel uživatelsky použitelná grafická rozhraní, jako je tomu nyní. "Posílali jsme e-maily a když přišla odpověď, jásali jsme," popisuje první práci s elektronickou poštou. Internet tehdy sice už existoval v USA nebo západní Evropě, ale ve zcela jiné formě než dnes. Převážně se jednalo o akademickou síť propojující univerzity a jiná akademická pracoviště.

Internet vznikl ve Spojených státech v roce 1969 pod názvem ARPANET. Tato síť byla součástí civilních univerzit, ale byla financována Pentagonem. O 20 let později došlo ke vzniku a realizaci konceptu www, který používáme dodnes.

"Česká republika přistoupila k budování infrastruktury internetu odpovědně," domnívá se Pavel Tvrdík a jako příklad uvádí rozvoj sítě CESNET, českou páteřní síť.

Během zmíněných osmnácti let se mnohé změnilo - nejen nárůst počtu uživatelů internetu nebo rychlost, která se od jeho vzniku zvýšila milionkrát. Poměrně dlouhou dobu se mluví o nové formě internetu, o takzvaném webu 2.0, v němž se uživatel mění z pasivního účastníka v aktivní článek. "Na internetu vytváříme virtuální svět, můžeme komunikovat s přáteli, mít svůj internetový obchod, sdílet svůj kalendář nebo dokumenty," vyjmenovává Pavel Tvrdík.

Pavel Tvrdík mluvil v rozhovoru i o umělé inteligenci, schopnosti počítačů a softwaru učit se a nezapomněl zmínit vznik Fakulty informačních technologií.

Záznam celého rozhovoru s Pavlem Tvrdíkem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio