Pavel Telička, politik

Financování českého sportu se dostává do vážných problémů. Jak už vás Radiožurnál několikrát informoval, kvůli výstavbě víceúčelové haly Sazky nemá tato akciová společnost dostatek peněz na dotace pro sport. Podle informací Českého rozhlasu už 20 sportovních svazů výrazně omezilo svou činnost. Kdo za to může? Dá se financování českého sportu změnit a je pro to vůle? Budeme se ptát. Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu je předseda České rugbyové unie, Pavel Telička, dobrý den. Vás většina lidí zná jako bývalého vyjednavače našeho vstupu do Evropské unie nebo bývalého eurokomisaře. Málokdo asi ví, že se aktivně věnujete rugby a vedete právě Českou rugbyovou unii. Co vás víc baví? Diplomacie nebo lobbing, kterému se teď věnujete anebo rugby?

Pavel TELIČKA, bývalý eurokomisař, předseda České rugbyové unie:
To se nedá srovnávat. Rugby je láska, která začala před mnoha lety a zůstává. Já jsem láskám věrný. Co se týká současné profese, tak samozřejmě strategické konzultantsví nebo poradenství mě živí a myslím si, že to je něco, co mě bezezbytku naplňuje, takže jde to dohromady v každém případě.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Uplatnil jste třeba někdy v diplomacii rugby nebo jste uplatňoval tvrdost rugby v diplomacii? Jak to bylo?

Pavel TELIČKA, bývalý eurokomisař, předseda České rugbyové unie:
To nevím, to asi spíš by měli hodnotit jiní. Ale kdysi po zahájení jednání o přistoupení po zrovna nějaké fázi, kdy se to protistraně nelíbilo ten styl, tak vyšel v celkem prestižním týdeníku bruselském celostránkový portrét a tam byla karikatura Teličky coby rugbyového hráče a byla tam určitá srovnání, takže asi ano. Ale nejsem si jistý, zda to pochází z rugby. Asi každý máme nějaké charakteristické rysy.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Rugby nepatří v Česku k nějakým extra populárním sportům. Asi nemáte ambici dotáhnout rugby na takovou úroveň jakou má třeba fotbal nebo hokej, pokud jde o tu popularitu toho sportu. To asi nejde, nejsme velmoc?

Pavel TELIČKA, bývalý eurokomisař, předseda České rugbyové unie:
Tak to asi v České republice skutečně nejde, i když ve světě v celosvětovém měřítku je to třetí největší sport, třetí největší sportovní událost, když budeme hovořit o mistrovství světa. 4,5 miliardy televizních diváků posledního mistrovství světa a průměrné návštěvě kolem 70 tisíc. Když se podíváme na finále francouzské ligy nebo anglické soutěže, tak to jsou prostě čísla, která převyšují fotbalová čísla. Nicméně samozřejmě tam ty kořeny jsou jiné a jsou hlubší, což neznamená, že máme ambici české rugby dotáhnou někam jinam, to znamená, skutečně ho napřed profesionalizovat a v budoucnu i profesionalizovat i to jeho zázemí. Ostatně rugby je teď nově olympijským sportem, od roku 2016 a to si myslím, že bude injekce, kterou i my budeme chtít v Čechách využít.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Dá se rugby dneska uživit? Máme pár profesionálních hráčů třeba kteří se tím živí?

Pavel TELIČKA, bývalý eurokomisař, předseda České rugbyové unie:
Máme hráče, ale tito hráči jsou výlučně v zahraničních soutěžích, dnes především ve Francii. Někteří z nich se již vrátili. Dokonce i do rugby českého dělají, což samo o sobě je nejen vzpruha ale i naděje pro české rugby. Máme určitě lidi, máme ostatně hráče, kteří dnes funkcionáře, podnikatele, kteří skutečně hrálo finále francouzské ligy před těmi 80 tisíci diváky, což je fantastický. Máme lidi, který hráli v celé řadě zemí, jsou manažersky zdatní, jsou vzdělaní, mají příslušné vzdělání i v zahraničí, takže já si myslím, že rugby bude v této zemi nahoru. Samozřejmě potřebujeme posílit finančně, potřebujeme sponzoring, potřebujeme kvalitní trenéry, potřebujeme samozřejmě vytvořit zázemí. Chtěli by to rugbyovou akademii a tak dále a tak dále. Měli bychom klást důraz na nové disciplíny, především sedmičkové rugby. Takže já jsem optimista, ale u nás je to určitě další proces a náročnější než v rugbyově vyspělých zemích.ale nevidím důvod, proč zrovna rugby, které skloubí takové vlastnosti, které vidíte v jiných sportech, kde jsme dobří jako třeba v ledním hokeji, tak nevidím důvod. Ostatně řada bývalých hokejistů třeba v juniorských letech, co přešla k rugby, hrála i se mnou i v Česku na velmi průměrné úrovni v rugby prostě obstáli.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Vy sám jste to zmínil, rugby se dostalo na olympijské hry, rugbisté se tam představí poprvé v roce 216. Má český výběr vůbec šanci se na tu olympiádu dostat?

Pavel TELIČKA, bývalý eurokomisař, předseda České rugbyové unie:
Bude to mimořádně složité, protože v tuto chvíli v těch sedmičkách, na které prostě vedení české ragbyové dlouho pozapomínalo. Kluby tomu nebyly dlouho nakloněny, tak bohužel sedmičkové ragby se u nás nevyvíjelo, nerozvíjelo, nicméně zase je to ta dimenze ragby, která skloubí rychlost, techniku, přehled, výbušnost. Já si myslím, že když půjdeme tou správnou cestou, tak nejsme zcela bez šance a bude to mimořádně těžký. Spíše bych asi očekával, že naše ženy, které jsou v tom žebříčku výše, by mohly být eventuální účasti na olympiádě blíže.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
V olympiádě už v tom roce 2016?

Pavel TELIČKA, bývalý eurokomisař, předseda České rugbyové unie:
Nemohu říci ne, nemohu to vymazat z toho radaru, říkám, že to bude těžký a především u chlapů asi málo pravděpodobný, ale musíme nastoupit cestu a třeba o čtyři roky později tam být. Ale jak říkám rozhodně nehážeme ani teď flintu do žita.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
To říká předseda České rugbyové unie Pavel Telička ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. Jak se problémy s financováním českého sportu dotýkají přímo ragby, budeme se ptát. Dvacetminut@rozhlas.cz, to je náš email, na který už teď můžete posílat naše otázky. Naším hostem je, připomínám, Pavel Telička, mluvíme hodně o ragby a o českém sportu. Český sport je finančně na dně. Letos přišlo zatím od Sazky 5 z 12 plánovaných splátek, tedy 175 milionů korun ze slibovaných 420 milionů. Jak to ovlivňuje třeba chod přímo vaší ragbyové unie?

Pavel TELIČKA, bývalý eurokomisař, předseda České rugbyové unie:
Zásadním způsobem. Ragby není drahý sport v českých podmínkách, o nich jsme již hovořili, takže když vezmu v úvahu, že v uplynulých letech jsme hospodařili s celkovým rozpočtem pohybujícím se kolem 12 a 13,5 milionů korun, byly některé další příjmy, takže proto hovoříme v těchto jednotkách pohyblivějších, tak rozpočet na příští rok se bude pohybovat kolem 7,5 milionu. To znamená, je to zásadní bohužel negativní směr. Takže Sazka nás výrazným způsobem ovlivnila, ale není to jen Sazka samozřejmě, recese je cítit u našich sponzorů, takže i oni šetří, ostatně stále jsme v jednání, ale je dokonce ve hře, že bychom mohli ztratit našeho generálního sponzora, Komerční banku. Já stále doufám, že zůstane věrná minimálně ten další rok a pomůže nám nastartovat ten olympijský cyklus, ale musíme se poohlížet i po novém generálním sponzorovi, takže je to ze dvou stran a když se podíváme, že to financování českého sportu jde z několika málo omezených zdrojů a že skutečně není dostatečně propracované a tak pak se obávám, že situace kolem ragby je kopírovatelná do jiných sportovních odvětví a to už je na pováženou.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
To znamená, že kvůli tomu, že dostáváte méně peněz od Sazky, tak to může znamenat ve finále, že budou končit některé ragbyové oddíly, tak se může ta situace vyvinout, že to může třeba přímo ohrozit ragby jako takové?

Pavel TELIČKA, bývalý eurokomisař, předseda České rugbyové unie:
Tak ragbyové kluby musí se samy snažit a řada z nich je sponzorsky zajištěna, některé nicméně problémy mají, ale samozřejmě dost těžko potom můžeme realizovat to, co je potom na tom centrum na té rugbyové unii, to co kluby nemohou a co se od nich neočekává. To znamená rozvíjet skutečně ať už budeme hovořit o trenérech o vzdělávání trenérů, o rozhodčích, o akademii, o možnosti prostě přípravných kempů, příprava na jednotlivé kvalifikační zápasy, způsob dopravy, to znamená, pak nám pojede nároďák na zápas do Varšavy vlakem přes noc, to jsou věci, které, roč ne, musíme. Dokonce stalo se a ve Varšavě jsme hráli. Možná, že budeme jezdit častěji vlakem, že to pomůže k nabuzenosti hráčů. Ale to jsou potom věci, na které skutečně se nedostává a nedostává dostatečně a to se musí promítat. Já se obávám, že v této zemi absolutní většina českých politiků ještě nepochybila, jaký spor má význam, jak se promítá do zdraví občanů, co to potom znamená z hlediska chronických onemocnění, obezity, další prostě civilizačních chorob a to to znamená prostě z hlediska výkonnosti toho organizmu a to samozřejmě potom má konkrétní dopady z hlediska financování zdravotnictví. A pokud se u nás politici nepochopili, že zdravotnictví to není jen ochrana zdraví, ale že to je odvětví ekonomiky, de facto, tak potom samozřejmě se to odráží zpětně zase na tom, jak je zajištěn rozvoj sportu a tělovýchovy koncepčně a finančně.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Zpátky k tomu problému se Sazkou, protože na to si stěžují i další sportovní svazy. Kdo podle vás za tu situaci přímo může? Volal byste třeba po odvolání šéfa Sazky Aleše Hušáka?

Pavel TELIČKA, bývalý eurokomisař, předseda České rugbyové unie:
Podívejte se, na tohle téma se vůbec nemohu vyjádřit, protože já nejsem členem řídících orgánů u ČSTV.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ale nějaký názor na to určitě máme.

Pavel TELIČKA, bývalý eurokomisař, předseda České rugbyové unie:
Názor můžu mít, ale bude to názor ignoranta. Já prostě v představenstvu Sazky, já v dozorčí radě Sazyk nesedím. To znamená, v tuto chvíli se neodvažuju a nechci být nefér, k tomu, kdo nese jakou zodpovědnost. Tady musí sedět pan předseda Srb, to si sem pozvěte, on vám řekne, jak sám v posledních letech konal.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Předseda ČSTV.

Pavel TELIČKA, bývalý eurokomisař, předseda České rugbyové unie:
Děkuju, jak konal, jak on vnímá Sazku, jestli je vše v pořádku. Takže pro mě je relevantní ČSTV, vedení ČSTV a potom samozřejmě i existence nebo neexistence určité vládní politiky a především i to, a tam by se možná novináři mohli rovněž podívat, cože sliboval, já nevím, primátor Bém a vůbec magistrát hlavního města Prahy v době, kdy se jednalo, hovořilo o výstavbě Sazka Arény nebo O2 Arény, což sliboval pan Bohuslav Sobotka, coby tehdejší ministr financí a další a další a jak slibují v době, kdy je prostě upřena pozornost před mistrovstvím světa, jak se sbírají bodíky politické a jak velmi rychle zapomínají a často konají v úplném protikladu. Právě předseda Srb na tohle může asi hodně pohovořit.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A cože, jestli tomu úplně správně rozumím, co tím naznačujete? Že se mají Praha nebo stát finančně podílet na tom financování té víceúčelové haly Sazka Arény, která byla postavena?

Pavel TELIČKA, bývalý eurokomisař, předseda České rugbyové unie:
Z toho, co právě zhruba před deseti dny jsme měli poradu ČSTV, kdy představoval pan předseda Srb s jednotlivými svazy. Mimo jiné pana Srba, který byl pod palbou kritiky, mnohdy oprávněné kritiky i z mých úst, co se týká manažerského zvládání či nezvládání. Ale na druhou stranu on tam zmiňoval konkrétní případy, konkrétní jednání, konkrétní sliby některých českých politiků. Jeho chybou je, nebo chybu vedení je, já pokud bych jednoho investici v tisících anebo v milionech, tak bych to chtěl mít černé na bílém, tak bych chtěl skutečně mít nějaký zápis jednání minimálně. Evidentně řada těchto jednání se uskutečnila byť konkluzivně obecně a nikoliv na papíře, tak to je jeho problém. Ale faktem, je, že celá slibů byla v době, kdy se jednalo výstavě O2 Areny učiněna, jak z hlediska příslušné legislativy, podpory, nepodpory a podobně a je vidět, že prostě celá řada politiků na to zapomněla, takže já si myslím, je na čase některým připomenout jejich slova a vidět a případně konfrontovat skutečně zástupce Sazky, zástupce ČSTV s těmito politiky.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
To znamená, podle vás spíše za tu situaci je zodpovědný ten, kdo sliboval nějakou pomoc, ať už to byli zástupci Prahy nebo zástupci státu než samotný třeba šéf Sazky?

Pavel TELIČKA, bývalý eurokomisař, předseda České rugbyové unie:
Podívejte se znovu, potřeboval bych asi být přítomen těm jednáním tehdy a potřeboval bych sedět v představenstvu, abych věděl všechno do detailu. Nicméně na první pohled investice do Sazka Areny se mi jeví značně vysoká. Ale je to znovu říkám názor laika, který nemá veškeré potřebné informace. V každém případě zase problém ze strany ČSTV je, coby hlavní akcionář Sazky tehdy nějakým způsobem konal, evidentně prostě nebyly dány dostatečné záruky, evidentně nebyly vytvořeny předpoklady pro to, aby Sazka si mohla plnit bezezbytku své závazky vůči ČSTV coby akcionáře a svazům.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ale svazy tehdy souhlasily s tím, že se ta hala vystaví?

Pavel TELIČKA, bývalý eurokomisař, předseda České rugbyové unie:
To byla také zajímavá diskuse na poslední poradě, protože tam zaznívaly názory, ano, souhlasily obecně, ale potom následně snad něco zase vedení ČSTV a tak dále. Já v tuto chvíli nedokážu říct, protože tehdy jsem ještě nebyl přítomen valným hromadám, čímž se nezbavuju zodpovědnosti a pouze říkám, toto neujím okomentovat, ale v každém případě tehdy byl, myslím, pozitivní názor na jednání o výstavbě. Ne nutně ovšem mám ten pocit, že skutečně veškeré potřebné závěry a vyjednávací pozice, a potom pozice, které zastává vedení ČSTV, a potom které se promítly do skutečných ujednání o výstavbě Sazka Areny byly skutečně projednány a schváleny valnou hromadou ex ante, to je aspoň, co slyším z úst některých kolegů. Ale zase nebyl jsem přítomen, takže bych nerad bral ať už jeden názor nebo druhý za bernou minci. Faktem je, že ta situace musela být podceněna, faktem je, že dnes Sazka není schopna si plnit své závazky, faktem je, že to není záležitost letošního nebo příštího roku. Tady máme zaděláno na další problém, v tuto chvíli Sazka splácí, pokud se nemýlím primárně úroky. Faktem je, že to je hlavní zdroj nebo ten klíčový zdroj financování českého sportu. Faktem je, že prostě řada slibů se neplní. Faktem je, že prostě se manažersky na jedné, druhé, třetí straně tedy situace asi nezvládaly dostatečně. Můj názor je ten, že vedení ČSTV, alespoň musím říct, mě v tom nepřesvědčilo, že proaktivně ex ante dostatečným způsobem hájilo vždy zájmy svazů, to znamená ČSTV jako takového a že mám ten pocit, že někdy ČSTV spíše je reaktivní k tomu, co se děje v Sazce a že tou hybnou silou, tou vůdčí silou je spíše samotné vedení Sazky než ČSTV. To samo o sobě je špatně. Když mi prostě je řečeno slovy předsedy ČSTV: Co jsem tehdy mohl dělat, než už souhlasit s výstavbou Sazka Areny, když všichni akcionáři byli pro? Tak to když řekne zástupce 67 % nebo kolik má ČSTV v Sazce, tak to si myslím, hovoří za vše. Jestli to zvládal pan generální ředitel Hušák, to říkám to už je složitější otázka. Nejsem členem Sazky ani nejsem členem jednotlivých orgánů, takže toto nemohu vyhodnocovat.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Co ale by si mohl říct?

Pavel TELIČKA, bývalý eurokomisař, předseda České rugbyové unie:
Ta stavba se mi jeví předražená, ale pravděpodobně bylo také spoléháno na, proto říkám je tam i ta třetí rovina, a to znamená, vláda a další politické subjekty, které evidentně nepřišly s tím, s čím přijít měly.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu je Pavel Telička. Teď to od vás všichni slyšeli. Patříte opravdu mezi velké kritiky toho současného vedení ČSTV. V dubnu by měla být valná hromada. Budete kandidovat na šéfa? Protože někteří členové ČSTV Českému rozhlasu řekli, že by pro vás rádi hlasovali?

Pavel TELIČKA, bývalý eurokomisař, předseda České rugbyové unie:
To je od nich milé a dostávám určitá sdělení mailová, další telefonická. Musím říct, že mě to těší především z toho hlediska, že skutečně celé řadě svazů ta situace není lhostejná. Jsou to dobrovolníci, kteří do toho dávají hodně a že je tady nějaká zdravá síla. To je pozitivní. Samozřejmě mě těší ta důvěra. Těší mě ta důvěra, ale bohužel tu důvěru musím zklamat, protože z hlediska mé profesní nebo mé vlastní profese toto není možné, takže jsem připraven se zapojit do diskusí, kdo by případně ve vedení ČSTV měl být, určitě budu chtít od kandidáta či od kandidátů jasnou koncepci, budu chtít vidět, že to bude prostě osobnost, která je schopna zvládat de facto krizový management, ale sám nebudu kandidovat.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Současný šéf ČSTV Vladimír Srb už nechce kandidovat. Myslíte si, že by někdo se ze současného vedení měl se stát jeho nástupcem, anebo že by měl přijít někdo úplně zvenku?

Pavel TELIČKA, bývalý eurokomisař, předseda České rugbyové unie:
Já bohužel musím konstatovat, ať už jsou to dopisy, který jsem psal nebo svá vystoupení na valné hromadě, nebo dnes respektive před několika dny na poradě svazu. Mrzí mě, bohužel vedení ČSTV v odpovědích na otázky. Myslím si, legitimní otázky ať už dalších členů svazu prostě nepřesvědčuje, že je na svém místě. Nechci uplatňovat princip kolektivní zodpovědnosti, ale faktem je, že by tito lidé udělali pro český sport hodně, a ne v jednoduchých podmínkách. V tuto chvíli si myslím, že prostě už je skutečně na čase obměnit a obávám se, že v tuto chvíli budeme asi těžko hledat prostě. Skutečně rád se nechám přesvědčit, ale v tuto chvíli mě někdo z účastníků této diskuse nepřesvědčuje.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Nemohl by být dobrým šéfem ČSTV třeba Ivan Hašek, který je předsedou největšího sportovního svazu, tedy Českomoravského fotbalového svazu?

Pavel TELIČKA, bývalý eurokomisař, předseda České rugbyové unie:
S Ivanem Haškem jsme de facto spolužáci z fakulty. Ale samozřejmě z fakulty se neznáme a ostatně se ani neznáme, protože on tehdy coby špičkový sportovec měl individuální plán a navíc byl i v jiném kruhu. Takže já de facto ho neumím hodnotit. Vypadá to, že je to člověk na svém místě. Nicméně před ním je obrovský úkol a co se týká českého fotbalu. Já si myslím, že k tomu nepotřebuje být člověk ani odborníkem, aby viděl, a když se podívá na některé tváře, které za fotbalový svaz seděli v předsednictvu nebo ve výkonném výboru ČSTV, tak si myslím, že opravdu má na čem pracovat, takže já si myslím, že je tu člověk, který bude mít co dočinění s fotbalem, nechal by mu ten prostor. Já si netroufnu říci, jestli by byl výborným kandidátem. Možná, že by byl výborným kandidátem, ale nejsem si jistý, že toto se dá skloubit.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Máte v hlavě nějaké jméno někoho, kdo by to mohl dělat?

Pavel TELIČKA, bývalý eurokomisař, předseda České rugbyové unie:
Nemyslím si, že by chtěl odejít z fotbalu od rozdělané práce, tak si myslím, že to je zbytečná diskuse. V tuto chvíli nemám žádné jméno, které bych byl připraven ventilovat. Je nějaký okruh lidí, o nichž se zamýšlím. Ale zároveň si ani nemyslím, že já jsem ten člověk, který by měl přicházet s kandidáty. Já jsem připraven se do té diskuse zapojit a případně potom v určité chvíli i názory třeba i na některé kandidáty anebo přímo kandidaturami tuto diskusi obohatit, ale v tuto chvíli nikoliv. Já si myslím, že tady ta práce musí začít velmi rychle, ale zatím jsme na úplném začátku.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Když se vrátím k tomu financování sportu, peníze sportu utíkají i u ostatních sázkových a loterijních společností. Myslíte si, že by mělo dojít ke změně loterijního zákona?

Pavel TELIČKA, bývalý eurokomisař, předseda České rugbyové unie:
Tak to je, myslím, velmi důležitá diskuse. Myslím si, že to je diskuse, která má řadu rovin a myslím si, že ta diskuse je na delší část. V tuto chvíli, když řeknu ano, mělo by, tak s tím možná nahrávám některým zastáncům těchto změn, ale přitom mezi mnoho zastánce těchto změn prostě zase patří lidi, kteří absolutně na sport nemyslí, ve skutečnosti myslí na všechno možné jen ne na sport, takže já bych nerad hovořil velmi povrchně. Ale chci říct jedno. V každém případě je na místě, aby konečně tato republika měla vládní politiku opřenou o koncepci rozvoje, tělovýchovy a sportu. Když se podíváme do kteréhokoliv sportu s výjimkou několika, kdy máme několik výrazných talentů, tak prostě ta kvalita jde dolů. To má jednoznačné dopady do ekonomiky, do zdravotnictví. Takže na místě je konat. V ten moment samozřejmě si myslím, že po koncepci je třeba se podívat na financování. Financování musí být mnoha zdrojové, a v každém případ samozřejmě já si dovedu představit určité změny, které by byly kuprospěchu. Já se ani nejsem jistý, že některé loterijní a sázkové a další společnosti ve skutečnosti přispívají. To co někdy člověk slyší a kdyby měl důkazy, tak už s tím jdu na policii. Jsou případně skutečně za nejrůznější handly, jaké existují, tak já doufám, že to pravda není. Ale v každém případě si myslím, že tato záležitost si zaslouží jako jedna z rovin financování větší pozornost.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Vy jste mluvil o tom, jak je důležité, aby lidé sportovali. Já jsem si tady vypsala jeden citát prezidentova tajemníka Ladislava Jakla, který řekl v magazínu Práva, že sport je zbytečný a budou teď citovat Jaklova slova, protože už se blížíme k závěru. Jakl říká: "Když už si jde někdo zaběhat, měl by u toho alespoň vyrábět proud. Sport je zbytečný pohyb pro rozmazlenou generaci, která už nemusí utíkat před tygry a lvy a honit své nepřátele. Takže si vymýšlí různé náhradní aktivity." Vy nemáte moc smysl pro humor v tomto směru?

Pavel TELIČKA, bývalý eurokomisař, předseda České rugbyové unie:
Já mám smysl pro humor a já si myslím, že to není vtipné, že to je trapné. Já myslím, že pan Jakl se vyjadřuje k celé řadě otázek, ať už je to evropskounijní, to považuji také za zbytečnou. Klimatický změnám a podobně a tady prostě to je odborník na všechno. Mně se spíš zdá, že pan Jakl už je zbytečný na tom místě, kde v tuto chvíli působí, ale je to na panu prezidentovi, pokud potřebuje takové lidi kolem sebe, tak nechť je tam má a já doufám, že těmto slovům se bude naslouchat. To mi přijde skutečně ani ne humorný.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ale často otevřou diskusi.

Pavel TELIČKA, bývalý eurokomisař, předseda České rugbyové unie:
Mně to přijde trapný. Bohužel ta diskuse potom jde někam jinam, takže pana Jakla nechme panem Jaklem. Já si myslím, že ty věci, které by mohl dělat dobře, je bohužel nedělá a ty věci, který dělá, bohužel dobře nedělá a do sportu raději ať tento člověk nemluví, protože takových, který máme v této zemi, je víc a podle toho to také vypadá.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Pavel Telička, šéf ragbyové unie byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu, díky na shledanou.

Pavel TELIČKA, bývalý eurokomisař, předseda České rugbyové unie:
Já děkuji na shledanou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: heš
Spustit audio