Pavel Maurer se zamýšlí nad jmény a názvy v gastronomii. Skrývají nějaká poselství?

21. květen 2016
Glosa Pavla Maurera

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč se některé restaurace a bary jmenují třeba U Chcípáka, U Suchý dásně, Techtle-Mechtle nebo Na Stojáka? A pozastavili se třeba i nad tím, že v gastronomii pracují lidé, kteří se jmenují Hruška, Vomáčka nebo Slanina? Známý gurmán Pavel Maurer si takovou práci dal a těmto fascinujícím slovním spojením z oblasti gastronomie věnuje svou dnešní glosu.

Fascinují mě potravinová jména. Abych to upřesnil – jsem okouzlen, když se někdo jmenuje Mlíkař, Slanina, Hruška nebo dokonce Vomáčka a dělají opravdu „na vážno“ do gastronomie. To přece nemůže být náhoda? Nedávno jsem třeba četl zásadní studii o vodě, kterou sepsal uznávaný hydrogeolog jmenující se jak jinak než profesor Vodomil.

  • Pavel Maurer se zamýšlí nad jmény lidí v gastronomii a nad zajímavými názvy
    restaurací.
    " style="">
    Pavel Maurer se zamýšlí nad jmény lidí v gastronomii a nad zajímavými názvy
    restaurací.
    " style="">
    Pavel Maurer se zamýšlí nad jmény lidí v gastronomii a nad zajímavými názvy
    restaurací.
0:00
/
3:23

Jistý pan Chmelař zase založil asi před 70 lety vynikající sekt poblíž zámku Radyně. Chmel sice není víno, ale že se jedná o alkoholický nápoj, o tom není pochyb. Pan Koláček, tak ten zase peče úžasný žitný chleba a další dobroty. Pan Vývrtka je pochopitelně původní profesí barman. No a třeba pan Ringla z Moravy dělá skvělé džemy ze slivoně blumy, lidově zvané ryngle. Asi v sobě máme jistá osudová poselství, která nám už nikdo neodpáře.

Čtěte také

S pohostinnými podniky je to někdy spíše hra slov a marketingu, ale uznejte, že mnohá jména leccos napoví. Třeba nonstop bar Briketa poblíž bývalých uhelných skladů, kde nevíte do poslední chvíle, odkud jednu slíznete!

Nebo hospoda U Chcípáka, a samozřejmě slavná hospoda s dlouhou otevírací dobou U Suchý Dásně či legendární podnik U vystřelenýho oka… Ty vás nikdy nezklamou. Pak jsou tu přitažlivá jména dalších gastronomických zařízení jako Postel, Techtle-Mechtle, Decentní Dýně, Můj šálek kávy či slavný brněnský Bar, který neexistuje nebo hospoda Na Stojáka, kde si fakt není kam sednout!

Některé podniky pak nabízejí určité témata k zamyšlení. Například vegetariánská restaurace Lehká hlava je úplným opakem architektonicky laděné Duté hlavy.

restaurace, bar, účet

Někdy jsou jména podniků nesmírně atraktivní a přitahují naši pozornost, na druhé straně, pokud se hostinec jmenuje třeba Na Blbym místě nebo U Slabé vůle, určitě bych si pořádně rozmyslel, jestli se v názvu přece jen neskrývá nějaké tajemné poselství, které dříve či později vyjde najevo. Na to bych si dal určitě velký pozor!

autor: Pavel Maurer