Pátrání po původu lineckého těsta připomíná skoro detektivku

Začíná advent, a tak se ve většině domácností hospodyňky chystají péct cukroví. Velmi populární jsou u nás výrobky z lineckého těsta. Také jste si mysleli, že označení linecké pochází od názvu rakouského města Linec? Omyl. Místní totiž znají jen svůj tradiční linecký koláč.

Pátrání po původu názvu linecké těsto začínám na ulici v centru Lince a ptám se jedné starší paní.

„Proč se těstu říká linecké? Nevím. Možná proto, že vzniklo v Linci, kdo ví…“ říká mi elegantní dáma a vrací mi otázku: „Linecké těsto je něco jiného než linecký koláč? To jsem nevěděla. Znám jenom linecké oči.“

Těsto v Linci neznají, ale svůj linecký koláč mají za nejstarší na světě

Na náměstí je už vánoční trh, a tak se jdu zeptat do stánku s cukrářskými výrobky. Tady se sice dozvím, že našim lineckým kolečkům se říká linecké oči, ale pořád nevím, proč je linecké těsto zrovna linecké. A tak mířím do informační kanceláře.

Za pultem sedí tři mladé slečny a na moji otázku o původu lineckého těsta se po sobě jen nechápavě dívají: „Linecké oči jsou z křehkého těsta. My mu ale neříkáme linecké. To je asi vaše česká zvláštnost.“

Čtěte také

„Recept na linecký koláč je nejstarším na světě. Proto je tento dort symbolem našeho města, ale ne těsto,“ říká mi slečna v informacích.

Cukrář Fritz Rath hrdě ukazuje linecký koláč vlastní výroby

Je to opravdu záhada. Doufám, že pochodím v nejstarší cukrárně v Linci, kterou vede pan Fritz Rath. „ Odkud pochází název linecký koláč, vůbec nevíme. Existuje několik legend, ale která verze je ta správná, těžko říct,“ udivuje mě i on svou upřímnou odpovědí.

A s názvem linecké těsto je to podobné. „V pekárnách i cukrárnách se často používá označení linecké těsto. My mu ale říkáme křehké těsto. Kde a proč se vzalo pojmenování linecké, taky nikdo neví. Prostě to tak je,“ krčí cukrář rameny.

Linecké není linecké a kolečka nejsou kolečka

„Historie lineckého koláče, kterému my říkáme mřížkový, začíná v polovině 17. století. Tehdy si jedna bohatá hraběnka zapsala do své kuchařky hned tři recepty. Kdo je jejich autorem a kdo těsto nakonec pojmenoval, ale není známo,“ vysvětluje ochotně Fritz Rath.

Některé zdroje uvádí, že linecké těsto má svůj prapůvod právě v lineckém koláči. Omyl. „Je to něco úplně jiného. Linecké těsto se dělá v poměru jeden díl cukru, dva díly tuku a tři díly mouky. To je železné pravidlo,“ popisuje velmi jednoduchý recept pan Rath a pokračuje.

Čtěte také

„Naopak těsto na linecký koláč se vyrábí v poměru jedna ku jedné. Přinesu vám teď linecké oči, ať vidíte ten rozdíl,“ Cukrář, který se pohybuje neustále mezi klienty, jde do kuchyně. Za chvíli se vrací a staví přede mě talíř, na kterém jsou klasická linecké kolečka.

„Jedno máte bez cukru, druhé pocukrované. Ale vidíte, že jsou úplně z jiného těsta než linecký koláč,“ dokazuje mi pan Rath a vede mě do kuchyně za cukrárnou. Tady mi ukazuje, jak vznikají různá těsta pro jeho výrobky.

Cukrárna pana Ratha v rakouském  Linci láká milovníky dobrot a pravé cukrářské tradice

Ani internet neví vše

„Na internetu najdete opravdu hodně různých receptů a tipů, jak dělat linecká kolečka, kterým my říkáme oči. Ale proč se používá termín linecké těsto, opravdu nikdo nezjistil,“ přiznává uznávaný cukrář a rozbaluje přede mnou ozdobnou krabičku. Uvnitř je několik koleček.

„To je také křehké těsto akorát s větším počtem dodaných vajíček. Tato kolečka měla ráda císařovna Sisi,“ vybízí mě k ochutnávce.

Čtěte také

Do jeho stovky let staré a vyhlášené cukrárny jezdí lidé z celého světa. Právě kvůli tomuto bezprostřednímu přístupu majitele k zákazníkovi. „Mám hosty z Nového Zélandu, Austrálie, Číny, Japonska. Chtějí ochutnat linecký koláč, užít si atmosféru tradiční cukrárny,“ říká nositel cukrářské tradice.

Kdo chce, může si u něj v kuchyni upéct vlastní linecký koláč. Ale pozor, není z lineckého těsta, které správně vlastně není ani linecké.

autor: pev
Spustit audio