Papírové noviny přečtu od A do Z. Donutí mě to číst i obory, které normálně nesleduju, říká Jiří Martínek alias Doktor Vševěd

23. září 2022

V civilu je Jiří Martínek geograf, kartograf a vysokoškolský učitel, který pracuje také v Historickém ústavu Akademie věd. Širší veřejnosti je však známý jako Doktor Vševěd z televizní vědomostní soutěže Na lovu, kde udivuje diváky svými všeobecnými znalostmi. „Škola mě vždycky bavila,“ usmívá se. Dobrý učitel je podle něj zásadní. „Dokáže přitáhnout i odradit. Měl jsem v životě kliku i na tělocvikáře,“ usmívá se Jiří Martínek alias Doktor Vševěd.

Kupujete si do dneška papírové noviny. Co s tím děláte?

Každý den přečtu noviny, co si kupuju, ale přečtu je od A do Z. Mě to donutí k tomu, abych si přečetl i obory, které normálně nesleduju. Když čtu zprávy na internetu, tak si přečtu to, co mě baví – politika, zahraničí, sport... ale nějaký bulvár by asi šel stranou. Když se člověk podívá do papírových novin, tak přečte všechno, všimne si i toho, že tahle má dítě s tímhletím... A potom se to v soutěži může hodit. Soutěž na Nově je samozřejmě zaměřená i na záležitosti běžného života.

Vás v civilu živí akademická sféra. Účinkování ve vědomostní soutěži Na lovu – to je co?

Já jsem tomu říkal brigáda. (směje se) Je to záležitost trošku mimo to, co dělám stabilně, ale záležitost, která mě obrovsky baví.

Pokud jde o lovce, jste tam čtyři. Tři jsou vystudovaní geografové. Je pro to nějaké vysvětlení?

Geografie jako obor je strašně široká. V prváku se začínalo astronomií, planetární geografií, pak třeba hydrologie, pak se přejde ke geografii zemědělství, pak politický zeměpis, který má zase blízko k historii... Já mám navíc historii jako druhý obor. Už na studiích jsme byli směřováni k jakési všeobecnosti.

Dokážete definovat, co to je za lidi, kteří chodí hrát do televizních soutěží?

Čtěte také

To je různé. Jsou hraví lidi, řada soutěžících, která tam byla, už prošla kdejakou televizní soutěží. A mají tendenci: „Mám znalosti, já to uplatním.“ A baví je být vidět. Hodně jsou to lidi, kteří třeba chodí rekreačně na hospodské kvízy a řeknou si: „Když mi to jde v té hospodě, já to zkusím v televizi.“

Co vás na tom tak baví?

Mě baví předávat vědomosti. Krom toho, že dělám v Akademii, tak píšu i populárnější knížky, učím...

Chcete říct, že se svými tituly věříte tomu, že televizní soutěže slouží na vzdělávání národa?

Můžou. Možná víc než odborná literatura. Odborná literatura se dostane k pár lidem. V televizní soutěži to přeci jen sleduje denně nějakých půl milionu, možná 700 tisíc lidí. Nevím přesně, jaká máme teď aktuální čísla. A když můžu nějakou otázku vysvětlit, tuhle roli v televizi mám a docela s chutí ji využívám, tak třeba si někdo uvědomí: „Jo, to bylo takhle, to je tahle souvislost, to už jsem slyšel.“

Jaký typ protihráčů Jiřího Martínka baví? Trénuje nějak svoji paměť? Kdo byl Viktor Daneš a čím ho zaujal natolik, že o jeho životopise napsal dizertační práci? A jak vést dítě ke všeobecnému přehledu? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lucie Výborná , vma

Související