Památník ve skotské vesnici Arisaig připomíná československé výsadkáře. Padlé, i ty, kteří přežili

Vesnička Arisaig leží na severozápadním pobřeží Skotska. V Česku moc známá není, přitom pro naši historii má velký význam. Právě tady se totiž cvičili českoslovenští parašutisté, kteří později provedli atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. České a slovenské vojáky, kteří se připravovali na výsadky v nacisty okupovaném Československu, v Arisaigu připomíná žulový památník. Nedávno prošel důkladnou rekonstrukcí.

„Vkládáme obvodovou desku, která byla propadlá, a znovu ji usazujeme do původní polohy, popisuje Hynek Oberhel. V Británii žije mnoho let, a tak při výběru kameníka padla volba na něj. Na opravě žulového pomníku pracoval tři týdny.

Obvodová kamenná deska byla propadlá, a tak je potřeba ji znovu usadit do původní polohy

Téměř čtyřmetrová plastika, která připomíná padák krátce po přistání, stojí v Arisaigu od roku 2009. Jejím autorem byl sochař Josef Vajce. „Je to ústřední bod naší vesnice. Lidé se u památníku zastavují, fotí si ho a dozví se něco z historie. Je to důkaz spolupráce obou našich zemí,“ říká za místní komunitu Iain MacNiven.

Před patnácti lety se pomník postavil ze sbírky. Rekonstrukci teď platilo ministerstvo obrany.

Zastávka s překvapením

Vesničku Arisaig ležící na břehu mořské zátoky tvoří jen několik málo domů. Není proto divu, že dílo přitahuje pozornost. „Byli tady turisté z Francie, z Německa a drtivá většina je samozřejmě z Anglie. Potkal jsem tady ale i dvě výpravy z Čech,“ vyjmenovává Hynek Oberhel.

Čtěte také

„Jeden mladý pár se tu zastavil náhodou, protože jejich chlapec potřeboval na záchod. A při té příležitosti si všimli pomníku, tak jsme se dali do řeči. Doporučil jsem jim, aby zašli do místního muzea, tak se ta jejich zastávka trochu prodloužila,“ usmívá se.

Jen domluvíme, objevuje se desetičlenná výprava z České republiky.

„Jsme členové klubu skotských tanců a rádi objevujeme skotské památky,“ představuje skupinu vedoucí výpravy. „Při jedné příležitosti jsem se při pravidelné akci na Sychrově dostal k informaci, že naši parašutisté tady trénovali. A tak jsem využil toho, že jsem chystal cestu do Skotska, a naplánoval jsem pro celou naši skupinu, že se sem přijedeme podívat.“

Čtěte také

Padlým i těm, kteří přežili

Před dvěma lety se památník rozrostl o další desky se jmény 188 mužů, kteří náročný výcvik ve Skotsku absolvovali, prošli krvavými boji na západní či východní frontě a měli to štěstí, že se konce 2. světové války dožili. Jejich jména přibyla k sedmi desítkám těch, kteří při bojových akcích padli. Mezi nimi byl i Josef Gabčík a Jan Kubiš.

„Je skvělé, že se památník rozrostl o jména všech našich vojáků, kteří tady cvičili za druhé světové války, a že na ně můžeme vzpomínat,“ shrnuje honorární konzulka Veronika McLeodová.

autoři: Jaromír Marek , and
Spustit audio

Související