Památník v Nairobi připomíná, že nebylo jen 11. září

Když se řekne Keňa nebo Tanzanie, jako první se vám asi vybaví krása divočiny obou afrických zemí. Možná i to, že tam pěstují květiny, které nám díky rychlosti letecké dopravy ještě pár dní vydrží ve váze čerstvé. Až později, pokud vůbec, si vzpomenete na teroristické útoky v roce 1998.

Symbolem teroristických úderů se sice stalo americké 11. září o tři roky později, ale i v Keni a Tanzanii měla Al-Kajda velký počet obětí. Jen při útoku na ambasádu v Nairobi zemřelo 213 lidí. Ve středu to bylo přesně 15 let.

Z místa útoku se stalo místo k životu

Výtah mě unáší na střechu mrakodrapu. „Provázel jsem už Baracka Obamu, když byl ještě senátorem, Hillary Clintonovou i amerického viceprezidenta,“ chlubí se seznamem VIP hostů, kteří tady byli přede mnou, pracovník ochranky, který mě provází.

Čtěte také

Konečně jsme v osmnáctém patře, vysoko nad centrem Nairobi. Kolem se tyčí mohutné budovy, jen vedlejší parcela je prázdná. Tady stávala americká ambasáda. Dnes je tam park s památníkem.

„Chtěli jsme toto místo tragédie proměnit v místo k životu. Místo, kde si budeme připomínat, že něco podobného se už nesmí opakovat,“ vysvětluje mi ředitelka památníku Esther Amunga-Kemoli. Dokonalý trávník lemují palmy a kvetoucí keře. Za jezírkem s kašnou je dlouhá zeď se jmény obětí.

Patricie si připomíná jednu z obětí, kterou byl její manžel Emanuel Mžambere

Tragický den se zapsal hluboko do paměti

„Tady to je – Emanuel Mžambere,“ ukazuje mi Patricie v dlouhém seznamu jméno svého manžela. „Byl pátek, manžel se vracel z práce. Čekala jsem na něj, hledala v nemocnicích. Trvalo to tři dny. Pak jsem zjistila, že jel autobusovou linkou 126. Všechny zasypaly sutiny, když autobus projížděl kolem domu. Byl na místě mrtvý. Nejmladší dceři tehdy byly tři měsíce.“

Čtěte také

Když se v Nairobi zeptáte, co dělal 7. srpna roku 1998, málokdo vám řekne, že neví. Tragické datum se všem obyvatelům keňské metropole pevně zapsalo do paměti.

„V ten den jsem byla na svatbě. Právě jsme zdobili nevěstu. Slyšeli jsme výbuch. Začaly se šířit nejrůznější fámy, že byla Keňa napadena, že bombardují Nairobi. Lidé se rozutekli domů a bylo po svatbě,“ vzpomíná Esther.

Dnes je na místě teroristického útoku symbolicky vytvořeno místo k životu

Mezi obětmi byli většinou místní lidé

Svoji vzpomínku přidává i Patrick: „Tehdy jsem pracoval nedaleko odsud. Bylo kolem poledne, když jsem uslyšel silnou explozi. Hned jsem telefonoval přátelům. Ti mi řekli, co se stalo. Že mnoho lidí zemřelo.“

Byť terčem útoku byla americká ambasáda, drtivá většina obětí byli místní lidé. Útočníci odpálili před vjezdem do garáží velvyslanectví auto naložené čtvrt tunou výbušniny. Zřítila se nejen budova ambasády, ale i sousední dům. Trosky zavalily okolní ulice. Za útokem stála už tehdy nechvalně známá Al-Kajda. Afrika i celý svět byly v šoku. Útok na Světové obchodní centrum v New Yorku měl teprve ještě přijít.


Zvětšit polohu památníku v Nairobi

autor: jma
Spustit audio