Ovoce a hygiena

11. září 2003
Vaše téma

Stejně jako každý všední den i teď nastal čas pro souhrn toho nejdůležitějšího, co zaznělo v pořadu Vaše téma. Tentokrát jsme se v něm zabývali ovocem, které je nejenom zdrojem řady vitamínů, ale někdy může způsobit třeba i nepříjemné zdravotní komplikace. To v případě, že si třeba broskve nebo jablka špatně umyjeme. Posluchačka, která určila obsah dnešního pořadu, se ve svém dopise ptala také na to, jestli je ovoce, které vyroste u silnice, vhodné k jídlu. Odpovědi hledala redaktorka Alžběta Havlová u našeho rozhlasového poradce pro zahrádkáře, Stanislava Pelešky.

Stanislav Peleška: Ty plody mohou být okolo těch silnic silně zaprášeny, znečištěny, má na to vliv samozřejmě také déšť a podobně. Ale není možné, aby třeba nějaké olovo, které je zbytkovou spalinou třeba z benzínových motorů, aby se dostalo nějak do jabka.

Vysvětluje Stanislav Peleška a zdůrazňuje, že je samozřejmě důležité zachovávat hygienu růstu rostliny, ale není třeba se ovoce, které vyroste u silnice, bát. Samotné výfukové nečistoty se sice do plodu dostat nemůžou, ale mohou ulpět v povrchové vrstvičce ovoce. Proto je důležité takové plody řádně umýt a třeba i vykrojit.

Stanislav Peleška: Samozřejmě je vhodné se těch nejšpinavějších zbavit, třeba zkompostovat, aby se to zužitkovalo, ale jakmile se to dá umýt a případně ta stopečná jamka vykrojit, vyříznout, že jo? Aby tam nebyl nějaký zbytek, protože vyčistit tu stopečnou jamku, ten důleček, není tak jednoduché, tak tam ty zbytky samotného prachu nebo nečistota můžou být. To bych nejedl.

Stanislav Peleška doporučuje ovoce, které je od silnice kousíček dál a není tak špinavé, pořádně umýt. Ale umývat bychom měli i takové ovoce, které si koupíme a nebo vypěstujeme na vlastní zahrádce. Jak jsme se přesvědčili v následující anketě, lidé mají pocit, že vlastnoručně vypěstované ovoce je čisté a není nutné jej umývat.

Projev obyvatel: No, mám strach, jistě. Takže to umývám pečlivě.

Projev obyvatel: Ze zahrady ne, to je nejlepší vošoupat o kalhoty, ale z obchodu samozřejmě ano, protože si myslím, že na to šahalo tisíce lidí přede mnou a protože se to mohlo stříkat, cokoliv prostě.

Projev obyvatel: Po pravdě řečeno, máme vlastní zahrádku a tam, když to trhám, tak to neumývám, že jo.

Projev obyvatel: Záleží, kde to jablko vezmu. Když ho vezmu na zahrádce, tak vím, že je čistý, tak si ho neumeju. Ale když ho kupuju, tak si ho umeju.

Projeve obyvatel: Ano, umývám si, protože to je proti postřiku a tak podobně. Mám strach spíš, asi nejsem prase, asi tak.

Podle Miriam Schejbalové z Ústavu hygieny a epidemiologie je tradiční pojem čistá špína hloupost. Zahrádkáři většinou totiž používají biologické hnojivo, tedy zvířecí výkaly.

Miriam Schejbalová: A to je právě ten hlavní faktor vlastně, který nám ty možné infekce přenáší, protože ve výkalech zvířat, samozřejmě i lidí, se nachází spousta těch ágel od salmonel přes další parazity, jako například škrkavka, a pokud to ovoce anebo zelenina padne na zem a nebo je kontaminována, potřísněna tou zeminou, tak vždycky je tam možnost, že teda to ágel se na to dostane, proto i z vlastní zahrádky jako umývání ovoce. Vlastně zahrádka není sterilní.

Z neumytého ovoce lze snadno získat přinejmenším různá průjmová onemocnění, jako úplavici nebo třeba žloutenku typu A. Umytím ovoce sice případnou infekci nezlikvidujeme, ale alespoň tak minimalizujeme možnost přenosu.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: lov
Spustit audio

Více z pořadu