Otto Jelínek

22. únor 2010

"Věřím, že Češi mohou vyhrát," říká host pondělního dopoledního vysílání Radiožurnálu Otto Jelínek a doufá, že se Češi ve finále olympijského hokejového turnaje utkají s Kanadou. Ta se stala jeho druhým domovem poté, co jeho rodina v roce 1948 opustila Československo. Mistr světa v krasobruslení tanečních párů z roku 1962 Otto Jelínek se na několik let stal dokonce kanadským ministrem sportu. Lucii Výbornou zajímalo, jaký vztah mají Kanaďané ke sportu nebo jak by Otto Jelínek srovnal přípravy olympiády v Calgary a ve Vancouveru, na nichž obou se podílel. V úterý 22. února bude hostem Lucie Výborné skikrosař Tomáš Kraus.

Kdyby Kanada v hokeji prohrála, nastane v zemi několikaměsíční deprese, myslí si Otto Jelínek: "Nechtějí nic než zlatou." Jemu samotnému se však takový přístup příliš nelíbí. "Počítají s tím, že získají přes dvacet medailí a toho asi nedocílí. Vždycky je špatné vystavit sportovce takovému tlaku. Stres je potom tak velký, že prohrajou," myslí si bývalý krasobruslařský šampión.

Otto Jelínek měl možnost stát u příprav obou posledních olympiád pořádaných v Kanadě. Byl členem organizačního týmu olympiády v Calgary, která se konala v roce 1988, a stál i u kandidatury Vancouveru na pořádání her v letošním roce. Lucii Výbornou proto zajímalo, jak hodnotí proces příprav na pořádání obou olympiád, které dělí více než dvacet let.

"V Calgary jsme peníze vydělali, ale měli jsme štěstí, že celé čtyři roky před olympiádou byla dobrá ekonomika. A doufám, že Vancouver moc neprodělá, aby Kanada mohla začít pracovat zase na další olympiádě, která se bude konat třeba za deset, patnáct let," říká Otto Jelínek s tím, že pořadatelům olympiády ve Vancouveru zkomplikovala významně život především nedávná hospodářská krize.

Podle jeho názoru není neustálé zvyšování nákladů na pořádání olympijských her dlouhodobě udržitelné. "Olympiády už jsou tak ohromné, že je na čase, aby je Mezinárodní olympijský výbor začal regulovat," myslí si Otto Jelínek.

Jak se dívá bývalý mistr světa v krasobruslení na dnešní soutěže v této disciplíně? Co je podle něj při přípravě na velké závody nejdůležitější? A jaký sport by si vybral dnes? Také tyto otázky položila Otto Jelínkovi ve vancouverském studiu Radiožurnálu Lucie Výborná. Jak na ně její host odpověděl, se dozvíte ze záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Otto Jelínkem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Radiožurnál je jediným českým rádiem, se kterým můžete být přímo na všech sportovištích XXI. zimních olympijských her. Poslouchejte naše vysílání a sledujte naše zpravodajství - uslyšíte živé vstupy z probíhajících závodů, zajímavé reportáže ze zákulisí a rozhovory s českými i zahraničními reprezentanty.

autor: and
Spustit audio