Otcovská péče v rodině

14. únor 2006
Vaše téma

Otec se dokáže o své malé dítě postarat stejně dobře jako matka. Dokládají to nejenom nejnovější výzkumy vědců, ale také další příspěvek do Vašeho tématu. Jen zcela výjimečně chce být dítě bez rodičů. Úplnou závislost na nich má v ranném věku. Vysvětlila nám to vedoucí sociální psychologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy docentka Lenka Šulová.

Šulová: Pokud mluvíme o vývoji dítěte do 3 roků, tak jsou asi nejvíc důležité otázky kdo o dítě v tomto věku má pečovat. Tímto problémem se zabývá celá Evropa, nejen naši psychologové.

Úroveň českých jeslí patří k nejlepším na světě, proto k nám odborníci z jiných evropských zemí jezdí na konzultace. Přesto docentka Lenka Šulová doporučuje, aby rodiče se snažili zůstat s dětmi do 3 let co nejvíce a na jesle spoléhali jen v nejnutnějších případech. Tím nemyslí pouze péči matky.

Šulová: Otec je velmi důležitý pro vývoj dítěte. Zkoumáme i detaily, jak se liší otcovská a mateřská mluva k malému dítěti, jaká má specifika. Dá se říci, že otec je velmi významnou osobou pro dobrý vývoj dítěte a nedoporučuji mladým maminkám, aby měli potomka bez otce.

Současný vývoj je takový, že mnoho mladých žen se rozhodne vychovávat dítě bez muže.

Šulová: Otec má pro dítě specifickou roli, je popisována Gleesenova teorie mostu, jako důležité intenzivní působení otce na dítě při přípravě na pobyt v širší společnosti. Matka má tendenci o dítě více pečovat, ochraňovat, uzavírat do své náruče.

Otec není pouze náhradníkem matky.

Šulová: Jestliže je otec nucený k takzvanému prvopečovatelství, nebo se stane, že matka odejde, tak se jeho chování blíží mateřskému chování a je mu to zcela přirozené. Existuje něco, co se nazývá intuitivní rodičovství a tím je vybavena nejen matka, ale i otec.

autor: ela
Spustit audio

Více z pořadu