Ondřej Kepka

8. září 2009

Před kamerami poprvé stanul ve svých 5 letech. Od té doby se Ondřej Kepka už z blízkosti filmových a televizních kamer nevzdálil - nejprve jako herec a později také jako režisér. Nejen o tom, jaké to je strávit téměř celý život ve společnosti předních osobností české kultury, ale především o jeho režisérské práci a novém televizním filmu Bekyně mniška, si v úterním Dopoledním Radiožurnálu povídal s Lucií Výbornou. Ve středu 9. září bude hostem zpravodaj ČRo v USA Vít Pohanka.

Jeho nová televizní romantická komedie Bekyně mniška bude mít premiéru v neděli 13. září na ČT1. Navzdory žánrovému zařazení však půjde podle slov režiséra Ondřeje Kepky o docela hořký příběh, i když s optimistickým vyústěním.

"Rád bych, aby u mých věcí vždycky na konci byla určitá naděje, i když třeba za tím příběhem zůstane deset mrtvol," vysvětluje s nadsázkou režisér.

Než se stal režisérem, věnoval se Ondřej Kepka herectví. Většina lidí si jej pamatuje jako Honzíka z pohádkového seriálu Arabela, účinkoval však v řadě dalších nejen filmových a televizních projektů.

"Měl jsem příležitost vyrůstat v rodině velice populární herečky, která se pracovně stýkala s tehdy největšími osobnostmi české kultury, a zároveň jsem měl možnost s nimi i pracovat. Jsem za to strašně vděčný, že jsem je mohl potkat," říká Ondřej Kepka.

Ze svých zkušeností před kamerou čerpá dodnes i coby režisér. "Vím, jak je citlivá duše herce, protože jsem před tou kamerou stál, zažil jsem to a vím, co to je, když je na vás režisér velice drsný, nepříjemný, zesměšňuje vás..." vysvětluje Ondřej Kepka důvody, proč se dnes snaží být jako režisér také diplomat.

Přestože právě režijní práce v jeho životě v posledních letech dominuje, herectví, jak říká, nikdy neopustil a opustit nechce. Pokud má příležitost, velice rád se věnuje také dabingu nebo natáčení v rozhlase.

Možná že právě díky této své všestrannosti nemá navzdory 35 letům v jedné branži stále chuť na změnu. "Věřím, že přede mnou ještě po nějakých těch drobných krkonošských kopečkách je nějaký ten alpský vrchol nebo dokonce nějaké ty tvůrčí Himaláje," uzavírá s úsměvem Ondřej Kepka.

Jak jako začínající režisér vnímal práci s českými hereckými velikány, s nimiž se znal od dětství? Jakým dalším projektům se v současné době věnuje? A jak se cítí v nové roli režiséra plánovaného rozhlasového detektivního cyklu? I o těchto stránkách svého života mluvil Ondřej Kepka s Lucií Výbornou. Poslechnout si jej můžete v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Ondřejem Kepkou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Po 11. hodině usedl Ondřej Kepka k počítači, aby zodpovědel dotazy posluchačů v on-line rozhovoru. Vyznal se v něm například, jak se vyrovnával s pozicí dětské herecké hvězdy nebo ze své lásky k poezii.

autor: and
Spustit audio