Omikron v Česku. Co můžeme očekávat od nejbližších dnů a týdnů?

Od pondělí 17. ledna platí nová pravidla pro testování ve firmách a ve školách i pro rozhodování o karanténách a izolacích. Novinkou je, že se pravidla pro karantény týkají všech bez rozdílu. Začalo se také povinně testovat ve firmách, a to dvakrát týdně. Děti ve školách se naopak budou testovat už jen jednou týdně. Jaké výsledky si vláda od nových opatření slibuje? Proč se karanténa zkracuje na 5 dní? A budou uvedená opatření proti šíření varianty omikron skutečně účinná?

Za dopoledne prvního dne plošného testování systém zaznamenal nižší tisícovky pozitivních výsledků, potvrzuje náměstek ministra zdravotnictví za Piráty Josef Pavlovic. Nově musí po rizikovém kontaktu s nakaženým do karantény všichni, tedy i očkovaní nebo ti, kteří nemoc v posledním půlroce prodělali.

Čtěte také

Lidé bez příznaků můžou opustit karanténu po pěti dnech, dalších pět dní je pak doporučené nosit respirátor. Karanténu nařízenou kvůli rizikovému kontaktu nezkrátí ani případný negativní PCR test.

Blíží se desítky tisíc nakažených denně

Současné statistiky potvrzují to, co jsme předpokládali, konstatuje epidemiolog Petr Smejkal, šéf skupiny MeSES a člen nového Národního institutu pro zvládání pandemie. Vysokým počtům nakažených, jaká v minulých týdnech hlásily ostatní země, se podle něj nevyhneme. „Myslím, že bychom se mohli dostat k několika desítkám tisíc nakažených denně,“ odhaduje vývoj pro příští dny.

Jak hodnotí změny platných opatření? Zkrácená pětidenní karanténa by podle skupiny MeSES měla být ideálně zakončena negativním PCR testem. To ovšem stávající pravidla nenařizují, a tak Smejkal doufá, že ten, kdo se vrátí z karantény, absolvuje bezodkladně test alespoň v práci nebo ve škole.

Pokud jde o snížení frekvence testování ve školách, viděl by Petr Smejkal raději, kdyby se zachoval dosavadní režim testů v pondělí a ve čtvrtek. „Pořád nevyžadujeme ochranu úst a nosu ve všech prostorách škol, takže bychom neměli v testování ustupovat,“ domnívá se.

Jak funguje nově zavedený systém plošného testování zaměstnanců? Není rizikem, že se nemusí testovat všichni zdravotníci a pracovníci sociálních služeb? A proč by nákazu variantou omikron neměli podceňovat ani rodiče malých dětí? Poslechněte si celý Speciál Radiožurnálu a Plusu.

Hosty Tomáše Pancíře jsou:

  • Josef Pavlovic, náměstek ministra zdravotnictví za Piráty;
  • Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR;
  • Daniel Dražan,  člen České vakcinologické společnosti;
  • Petr Smejkal, šéf skupiny MeSES, hlavní epidemiolog IKEM.
autoři: Tomáš Pancíř , and
Spustit audio

Související