Odpojení od dodávek energií hrozí až čtyřem tisícům bývalých klientů Bohemia Energy

14. duben 2022

Bývalým klientům Bohemia Energy končí šestiměsíční lhůta dodavatele poslední instance. Pokud do 14. dubna neodešli z tohoto záchranného režimu, stávají se černými odběrateli a dodavatelé je mohou začít odpojovat. Podle dat jde o 4170 odběrných míst. Kdy může dojít k odpojení? „Mohlo by k tomu dojít zítra. Typicky to jsou jednotky dní, ale postup se liší. Někteří dodavatelé deklarovali, že budou ještě odběratele naposledy vyzývat,“ říká mluvčí ERÚ Michal Kebort.

Mluvčí Energetického regulačního úřadu vysvětluje, že obnovení dodávek do domácností je částečně podmíněno tím, jak dlouho bude trvat klientovi sehnat nového dodavatele. Ten pak musí požádat distributora o znovupřipojení odběrného místa.

Akceptace – ochrana i komplikace

Energetický regulační úřad upozornil na novou praktiku dodavatelů, tzv. akceptaci, která má ochránit zákazníka.

Čtěte také

„Je to potvrzení, které vyžaduje nový dodavatel o tom, že jsme ukončili smluvní vztah s původním dodavatelem, aniž by nám hrozily sankce. Problém je v tom, že ochrana spotřebitele se proti němu může rychle otočit ve chvíli, kdy původní dodavatel nekomunikuje, takže takové potvrzení odmítá vystavit. Nemá povinnost,“ vysvětluje Michal Kebort.

Když ukončujete smlouvu, je to jednostranný právní akt, nevyžadujete souhlas druhé strany. Někteří lidé přijdou k novému dodavateli, ale nejsou schopni získat potvrzení bývalého dodavatele. Pokud situaci vysvětlíme, solidní dodavatel by neměl na akceptaci trvat.“

autoři: Jiří Chum , vma
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.