Obyvatelům Babcock Ranch se líbí nejen ochrana proti hurikánům, ale i možnost chodit pěšky a potkávat sousedy

Víc než sto let byla tahle část jihozápadní Floridy obřím rančem. V posledních letech tam na revitalizovaném území vznikla přírodní rezervace a na zbytku roste město, které se teď stalo mezi Američany hitem. Za ceny, o kterých si třeba v Praze můžeme nechat jen zdát, se tam dá totiž pořídit bydlení velmi odolné vůči hurikánům. Loni při jednom z nejničivějších v měřené historii ve městě Babcock Ranch ani jednou nevypadla elektřina a škody byly minimální.

Floriďané se tam ale stěhují i kvůli úspornosti, četným inovacím a tomu, jak toto město klade důraz na přírodu a veřejný prostor. Na rozdíl od řady amerických měst si tam vytvořili i klasické náměstí, kde se lidé pravidelně scházejí.

Komunita je hodně důležitá

Dnes hraje kapela Tiger Blue, počasí je i v této části roku tady na jihozápadě Floridy příjemné, takže lidi tu sedí na lavičkách, na zahrádce restaurace, v kempinkových křesílkách, která si donesli, anebo si celé rodiny prostě udělaly piknik na trávníku, kolem pobíhají nebo se batolí děti.

Od hladiny jezera za pódiem se odrážejí poslední paprsky dnešního dne, lidé stojí ve frontách u stánků s občerstvením a zítra si tuhle sešlost mohou zopakovat, protože komunitní večer se koná i v sobotu.

Mark mi vypráví, proč si on vybral Babcock Ranch a patří k několika tisícům prvních lidí, kteří si tu koupili dům. Odolnost vůči hurikánům byla důležitá, ale líbil se mu prý celkový koncept.

Čtěte také

„Chtěli jsme mít možnost chodit pěšky nebo jezdit na kole, kamkoli bude potřeba. Zbavili jsme se jednoho ze dvou aut a pořídili si golfový vozík. Asi by to šlo i úplně bez auta. Pracuju už od roku 1993 z domova a tady jsou všechny služby a víno doručují… takže bychom tohle místo vůbec nemuseli opouštět. Ale jednou začas se vám zachce.“

Touha být co nejvíc venku 

„Moje denní rutina je být co nejvíc venku. Takže už za úsvitu sedám na kolo a sleduju, jak nad tímhle krásným jezerem vychází slunce. Dá se tu bezpečně jezdit míle a míle daleko. Anebo hrajeme pickleball. Máte to i u vás? Určitě to k vám dorazí, je to myslím nejrychleji rostoucí sport světa, to vás bude bavit. Takže hodně času venku a samozřejmě chodíme sem na náměstí na jídlo a muziku,“ neskrývá nadšení Mark.

Energií město zásobuje nedaleká solární elektrárna, kabely jsou vedené pod zemí, takže je ani vichřice nemá šanci poničit. Nejméně polovina veřejného prostoru patří zeleni a systému jezer s vegetací, což funguje jako přirozená ochrana a odvodnění při hurikánech.

Trávník může být jen na 30 %

Domy se podle zdejších pravidel stavějí nízkoenergetické, se systémem recyklace vody, sedmdesát procent zahrad náleží přirozené vegetaci, jen zbytek může pokrýt trávník. A zkoušejí tu i úplné technologické novinky.

„Tohle je první místo v celé zemi, kde se testuje možnost napájet dům elektřinou z auta. Běžně se napájí auta z domu a taky tady je v každé garáži předepsaná přípojka. Ale tenhle elektrický model to umí i obráceně, když vypadne elektřina, tak naopak auto dodává elektřinu domu. Zrovna to sem instalovali, takže jste asi první, kdo o tom bude reportovat,“ směje se Lisa Hallová, která se sem těsně před pandemií nastěhovala jako jedna z prvních.

Čtěte také

I přesto, že bydlet na jihu Floridy bude stále náročnější kvůli sílícím hurikánům, zvedání hladiny oceánu a dalším projevům změny klimatu, usazují se v tomto regionu stovky nových lidí každý den. Babcock Ranch prý chce sloužit jako vzorové, hodně neamerické místo pro život.

„Odolnost vůči hurikánům je toho součástí, ale kromě toho je to i snaha být dobrým sousedem přírody a neničit ji. Chceme ukázat, že to jde, že je to cenově dostupné a že o to je zájem. Protože jinak nás nikdo napodobovat nebude,“ ví Lisa Hallová.

autoři: Jan Kaliba , aka
Spustit audio

Související