Obří sud potěší hlavně začínající lyžaře

15. leden 2011
Po Česku

Na vrcholu Javorníku u Jeřmanic se před lety nacházela výletní restaurace umístěná v obrovském sudu o průměru 12 a délce 14 metrů. Podle některých pramenů se do něj vešlo až 400 návštěvníků. Od loňského roku však místní vábí turisty i na něco jiného. Kopec totiž v zimě přímo láká k lyžování. Až donedávna tu ovšem nebylo jak sjezduchtivým návštěvníkům vyhovět. Nová lanovka a bobová dráha jsou však příslibem lepších zítřků, a to i v létě.

„Javorník je krásný kopec, který je součástí ještědského hřebenu. Od Ještědu je to po něm ke skiareálu asi 10 kilometrů,“ popisuje na úvod Milan Saibert, ředitel společnosti, která areál provozuje. Stojíme jen pár metrů od lanovky v nadmořské výšce 550 metrů pod dlouhým svahem jako stvořeným pro sjezdové lyžování.

Nápad vybudovat tady skiareál se zrodil už před pár lety – na obecním úřadě. „První myšlenka přišla někdy před sedmi lety. Samotná příprava a výstavba trvaly zhruba tři čtyři roky. Všechno dohromady stálo 250 miliónů,“ přibližuje zástupce provozovatele. Skiareál se nachází na hranicích přírodního parku Ještěd, což výstavbu rozhodně neusnadnilo.

První návštěvníky uvítali v areálu Obří sud Javorník 17. prosince loňského roku. V provozu je lanovka, sjezdovka a bobová dráha, příjemný bufet i půjčovna lyží. Sídlí tu také horská služba. Ovšem ledacos ještě připravují – zejména pro děti. „Chystáme prolézačky, dětské hřiště i malou oboru, kde budou daňci nebo mufloni. Chceme připravovat i různé akce a dětské dny,“ nastiňuje plány provozovatelů Milan Saibert.

Zázemí skiareálu Obří sud v Javorníku u Jeřmanic ještě svítí novotou. Areál byl otevřen v prosinci 2010

Když se procházíme po areálu, všichni důrazně říkají „Rekreačně sportovní areál“. Zajímá mne tedy, proč provozovatelé jednoduše nezvolili název skiareál? „Protože je určen pro celoroční provoz. V létě je tu bobová dráha a budou navazovat i další aktivity, jako třeba lyžování na trávě nebo lehká biková trať,“ říká provozní ředitel Jan Petrásek a dodává, že lanová dráha by v letním období měla být samozřejmě v provozu také.

To všechno je zatím v čase budoucím. Vraťme se však k zimním radovánkám. Co všechno areál nabízí už teď? Osmisetmetrovou čtyřsedačkovou lanovku s rozběhovým pásem, modrou sjezdovou trať, kilometrovou bobovou dráhu na trubkové konstrukci s vlastním vlekem, vypočítává Milan Saibert a upozorňuje, že jde o nejdelší bobovou dráhu tohoto typu v republice.

A vzhledem k tomu, že rekreačně sportovní areál Obří sud Javorník v Jeřmanicích je určen zejména pro rodiny s dětmi, je třeba říci, že tu velmi dbají na bezpečnost. „Lanovka je vybavena takzvanými trojúhelníky proti pádu dětí ze sedaček. Velice bezpečná je i bobová dráha. Je mírná, nejde o žádný adrenalin. Každý bob má vlastní bezpečnostní pás. Na všechno navíc dohlíží horská služba,“ ujišťuje provozovatel.

Pokud se vydáte lyžovat do areálu Obří sud Javorník v Jeřmanicích, můžete už teď navštívit v okolí ledacos zajímavého. Třeba muzeum v takzvané Blaschkeho vile v Českém Dubu, kam se podíváme v nedělním výletu Po Česku.


Zobrazit skiareál Obří sud v Javorníku u Jeřmanic na větší mapě
Spustit audio