O víkendu můžete historickým vlakem kolem Prahy

21. únor 2002

Sobota a neděle je před námi. Stále nevíte, kam se vydat? Například historickým vlakem kolem Prahy anebo na závody v synchronizovaném bruslení... Dozvíte se také, proč navštívit Březové hory v Příbrami anebo kde se jede Rallye Šou Blovice.

Zábavu i poznání nabízejí tradiční vyjížďky historickým vlakem po okolí Prahy, které v hlavním městě připravuje Železniční klub Výtopna Zlíchov. Dobové osobní vagóny povede parní rychlíková lokomotiva 475, zvaná Šlechtična. A jak dodává Lukáš Kulhánek z výtopny Zlíchov, na nadcházející víkend připravili pár novinek.

Pražský Semmering je krásná vyhlídková trať nad Hlubočepským údolím, která se také přimyká ke skále Dívčí hrady odkud je pěkný výhled na Prahu. V soupravě nebude chybět ani barový vůz s občerstvením. Po oba dny odjíždí historický vlak z nádraží Praha - Smíchov a to v 10 a ve 14 hodin.

S tvorbou významného českého malíře, grafika a ilustrátora Maxe Švabinského se můžete seznámit v Karlovarském muzeu. Pět desítek vystavených kreseb a grafik reprezentuje dílo vzniklé v rozpětí šedesáti let. Cennou součástí expozice je i známý čtyřdílný eroticky laděný cyklus dřevorytů Rajská sonáta.

Volný vstup do všech svých expozic připravila na dnešek Národní galerie v Praze. Dnes si totiž připomínáme 15. výročí úmrtí amerického umělce a nejslavnějšího pop-artisty Andyho Warhola. Výstavu jeho děl najdete ve Veletržním paláci v Praze, mezi nimi například portréty Marilyn Monroe, Mao Ce-tunga anebo slavné plechovky Campbellovy polévky.

Na obrazy a grafiku Ivany Fialové-Fenikové a na dřevné objekty Jiřího Kosiny Vás zve Městské muzeum a galerie ve Svitavách.

Drahokamy si můžete prohlédnout ve výstavní síni na Radnici Rakovníka, expozice je doplněna fotografiemi z cest po Maroku.

Pokud vás už omrzelo vysedávat u televizních přenosů ze zimní olympiády, ale přece jen hodláte u ledu zůstat, přijďte povzbudit krasobruslaře do pražské Paegas Arény. O víkendu tam totiž probíhá mezinárodní závod v poněkud netradiční disciplíně, v synchronizovaném bruslení. Už druhý ročník Prague Cupu hostí týmy z celého světa a našim seniorům půjde dokonce o nominaci na třetí světový šampionát. Jaký bude program pražských závodů, nám řekla koordinátorka akce Daniela Urbanová.

Pokud vás tedy zajímá, co to synchronizované bruslení je, přijďte o víkendu fandit do pražské Paegas arény.

V sobotu se vyplatí navštívit Březové hory v Příbrami. Užít si tu můžete nejen hornických památek, ale i pěkné muziky. Jak dodává náš spolupracovník Zdeněk Hejkrlík, výhodou je, že všechny zajímavosti se odehrávají doslova pár kroků od sebe.

Příjemné překvapení nachystali ve vsetínském Vlastivědném muzeu. Další stránky svého uměleckého nadání tam totiž představují dva populární herci. Zve vás kurátor výstavy Lubomír Piperek.

Vlastivědné muzeum najdete ve Vsetíně na zámku.

Hned dvě výročí se vážou k osobnosti cestovatele, vědce a sběratele a průkopníka objevování afrického kontinentu Emila Holuba. Připomíná je několik výstav, nejnověji pak v pražském Náprstkově muzeu.

Inspiraci pro vaše bydlení najdete v brněnské Galerii architektury ve Starobrněnské ulici. Prohlédnout si tam můžete fotografie rodinných domů finského architekta Alvara Aalta. Ten je znám především návrhy veřejných prostor, škol a knihoven. Výstava má ukázat i méně známou část Aaltovy tvorby.

V sobotu začne na pražském holešovickém Výstavišti první jarní pouť v Evropě - Matějská. Potrvá do 14. dubna a malým i velkým nabídne 135 atrakcí domácích i nizozemských. Mezi magnety letošního 39. ročníku Matějské budou patřit obří kolo, létající talíře, centrifugy, skákací věž, velká horská dráha a také dvoupatrový strašidelný zámek.

Velká koncentrace závodních aut v okolí Blovic u Plzně předznamenává začátek prvního závodu Mistrovství České republiky ve Sprint "Rallye Šou Blovice". Už dnes se jezdci seznamují s tratí a večer se na blovickém náměstí představí divákům. Podrobnosti od Jiřího Šobra.

Na české hory se znovu vrátila zima. Znamená to, že podmínky pro víkendové lyžování se zlepšují, jak upřesní Jaroslav Zvára:

0:00
/
0:00
autor: pet
Spustit audio

Více z pořadu