Notebooky od školy? „Děti na nich budou hrát hry, případně skončí v zastavárně,“ zní od kritiků

Vláda pošle základním školám víc než miliardu korun na nákup nových notebooků. Peníze by měly mít školy na účtech zhruba v polovině října. Notebooky by mohly v případě, že by bylo nutné kvůli pandemii koronaviru zavést distanční výuku, půjčovat dětem ze sociálně slabších rodin. Zatímco při jarní dálkové výuce se do vzdělávání mnoho rodin nezapojilo, teď už je distanční výuka podle novely školského zákona povinná.

Čtěte také

„S dcerami jsme se učily doma – dostávaly papíry, kde měly úkoly. Jessica je starší, tak měla většinu úkolů online, ty ale nemohla dělat,“ popisuje samoživitelka Michaela Štrůdlová v krásnolipském Komunitním centru Kostka.

To, co vláda s notebooky plánuje, si už v komunitním centru vyzkoušeli na lokální úrovni. „Jeden projekt nám umožnil získat notebooky a dát je do rodin,“ vysvětluje sociální pracovnice a doplňuje, že kromě počítače je potřeba řešit i připojení k internetu, protože ne všechny rodiny k němu mají přístup.

Každá základní škola by měla do poloviny října dostat na dovybavení 20 tisíc korun na jednoho učitele. Celkem stát školám rozdá 1,2 miliardy korun. Počítače budou muset koupit do konce prosince a do 28. února 2021 informovat ministerstvo školství o tom, jak peníze využily.

Zdroj: ČTK

„Tyto prostředky jsou určeny pouze pro veřejné základní školy. Mateřské školy, střední školy nebo nižší ročníky víceletých gymnázií tyto speciální prostředky neobdrží. Soukromým a církevním školám se zvýšený objem prostředků projeví ve finančních prostředcích, které obdrží v roce příštím,“ informuje ministerstvo na svém webu.

Dobrá myšlenka, ale jaká bude praxe?

Jak ale stát donutí nespolupracující rodiny, aby se děti na noteboocích opravdu učily? „S největší pravděpodobností se na nich budou stahovat filmy, hrát hry a případně budou v zastavárně,“ neskrývá svou skepsi sociální pracovnice.

Čtěte také

A podobně to vidí i ředitel základní školy v Děčíně: „Je tady poměrně velká část rodin, u které si nedovedu představit, že bychom jim notebook zapůjčili.“

O tom, které dítě si bude moct notebook ze školy půjčit, by podle ministerstva měli rozhodovat ředitelé škol ve spolupráci s třídními učiteli, kteří mají o poměrech v rodinách konkrétních žáků nejlepší přehled.

Jak se školy připravují na začátek školního roku? Jak dětem návrat do lavic co nejvíc usnadnit? A jak se s epidemiologickými riziky spojenými s otevřením škol vyrovnávají v okolních státech? Poslechněte si speciál Radiožurnálu.

autoři: Daniela Pilařová , vla
Spustit audio

Související