Připravuji a rediguji příspěvky do Velké publicistiky na Českém rozhlase Plus, což jsou především reportáže o zajímavých věcech kolem nás. A to z nejrůznějších oblastí, od vědy a techniky přes psychologii až třeba po školství.
K rozhlasu jsem se dostala už na Vysoké škole chemicko-technologické, kde jsem vysílala ve Studentském rozhlasovém studiu na kolejích Jižní Město. Díky revoluci se mi pak otevřela cesta i do Českého (přesněji tehdy ještě Československého) rozhlasu.
Začínala jsem jako produkční Studia 7, redaktorskou práci jsem po promoci začala ve zpravodajské směně a pak se dostala do sportovní redakce, kde jsem prožila nádherné čtyři roky plné zajímavých sportovních událostí (včetně našeho nejúspěšnějšího sportovního roku 1996). Po mateřské dovolené jsem přes deset let byla v Motožurnálu a teď se věnuje na Plusu vědě a technice.
Všechny články
-
Umělá inteligence jako fotbalový fanoušek. Automatická kamera se díky ní učí mít „cit pro fotbal“
Automatický kameraman by malým fotbalovým klubům mohl usnadnit analýzu a streamování zápasů. Stačí k tomu kamera a speciální software.
-
V Jizerských horách jsou stále škodlivé fluorované látky. Podle vědců asi z lyžařských vosků
Jak potvrzuje výzkum, v Jizerských horách se stále vyskytují škodlivé fluorované látky. Podle vědců z Mikrobiologického ústavu se do přírody dostávají z lyžařských vosků.
-
AI namísto analogového rádia, tužky a papíru. Český student vymyslel systém pro malá letiště
Michal Marhan ve své diplomové práci vymyslel systém, který v reálném čase přepisuje a vyhodnocuje radiovou komunikaci mezi operátory letiště a piloty malých letadel.
-
Proč AI někdy odpovídá nesmyslně? Jazykové modely pracují s čísly, ne se slovy, vysvětluje expert
Umělá inteligence si bude dál vymýšlet, pokud se jí zeptáme na něco, co se zatím nenaučila. Podle českých vědců jsou problémem i špatně nastavené testy chybovosti ChatuGPT.
-
Smrček krásně voní, ale rychle opadá. U jedle to je naopak. Proč? Vysvětlení nabízí chemie a fyzika
Obývací pokoje českých domácností teď voní jehličím. Proč ale jehličnan voní a co má vliv na to, jak rychle opadá? Poslechněte si reportáže Evy Kézrové a Michala Šafaříka.
-
Zvířecí krmiva z umělého masa? Český start-up získal jako první v Evropě registraci pro výrobu
Maso budoucnosti by v sobě mohlo mít jen jednu zvířecí buňku. Alespoň takový je základ suroviny pro zvířecí krmivo vyvinuté českým start-upem Bene Meat.
-
Magazín Experiment: Je na obzoru biosenzor k monitorování ledvin? A proč mají papoušci barevné peří?
Čeští studenti uspěli v prestižní soutěži s návrhem biosenzoru pro správnou činnost ledvin. Jak funguje a jaké by mohl mít v budoucnu využití?
-
Na laně, ale bez lana. V Ostravě testují systém, který umožní řidiči ovládat současně dvě auta
Kolik aut může řídit jeden řidič? Odpověď není tak jednoznačná, jak by se mohlo zdát. V Ostravě teď testují systém, kdy řidič sedí v jednom autě, ale zároveň ovládá druhé.
-
Na velikosti nezáleží, zjistili vědci při výzkumu kondenzačních stop letadel
Na velikosti nezáleží, zjistili vědci při výzkumu kondenzačních stop za letadly. Jak bílé čáry na nebi oteplují planetu?
-
Barvy a kompozice nestačí. Umělá inteligence skutečný obraz namalovat nedokáže
AI se může naučit pracovat jako člověk, diagnostikovat nemoci nebo třeba překládat, ale malovat obrazy jako malíř nedokáže. Potvrdil to experiment ostravských vědců.
Stránky
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- …
- následující ›
- poslední »