Nguyen Phuong Thao

19. duben 2010

Coby dítě vietnamské poválečné generace stávala ve frontách na maso. Dnes žije v České republice a je poměrně známou fotografkou MF DNES. Hostem Hanky Shánělové byla v pondělí Nguyen Phuong Thao, která porovnala českou kulturu s vietnamskou a popsala, co ji vlastně na fotografii a portrétech fascinuje.V úterý 20. dubna bude hostem vulkanolog Vladislav Rapprich.

„Obdivuji lidskou tvář,“ říká s tím, že se jí nechá neustále překvapovat a inspirovat. Nguyen Phuong Thao, která si nechává říkat Thao, fotila politiky, sportovce a jiné osobnosti veřejného života. Za zajímavé pro portrétní fotografii považuje především české herce. Ve vysílání si vzpomněla na Karla Rodena, kterého vyfotila během krátké chvíle na jevišti. „Byla to blesková akce,“ potvrzuje. Stačí na zajímavou fotografii pouze jedno zmáčknutí spouště? „Ne,“ odpovídá Nguyen Phuong Thao a vzápětí pokračuje: „Musíte vidět moment, kdy spoušť zmáčknout, vybrat si správný okamžik.“

Nguyen Phuong Thao se k fotografování dostala náhodou. „Měla jsem kamarádku, která se chtěla stát fotografkou. Přemluvila mě, abych se s ní přihlásila na kurz,“ vzpomíná na své začátky. Zatímco v jiných školních předmětech narážela na jazykovou bariéru, při focení nikoliv. Dnes už by se k žurnalistice, kterou původně vystudovala, nevracela. „Myslím v obrazech,“ vysvětluje.

„Když dostanu zadáno, koho mám vyfotit, podívám se na internet a vyhledávám informace i fotky,“ popisuje přípravu a dodává, že jejím cílem není docílení lepšího obrazu, ale přiblížení určitého člověka čtenáři novin nebo časopisu. Fotograf by proto měl být alespoň zčásti psychologem.

Známá fotografka Nguyen Phuong Thao

Vyfocením daného člověka její práce nekončí. „Žijeme v digitální době a fotka se dá vylepšit na počítači. Navíc se rádi necháváme klamat,“ naráží Nguyen Phuong Thao na retušování fotografií celebrit, z něhož bývá zklamaná. „Lidé obdivují neexistující idoly,“ dodává.

Po dvaceti letech strávených v České republice má Nguyen Phuong Thao dva domovy. Jak popsala rozdíly mezi českými a vietnamskými ženami? Proč stále bojuje s češtinou? Naučila se připravovat česká jídla? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu.

Záznam celého rozhovoru s Nguyen Phuong Thao a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio