Nepřebírám od každého výsledky jejich práce, od toho jsou příslušní vedoucí odboru, brání se hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová

Tisíce lidí už potřetí za sebou demonstrovaly v českých městech. Chtějí odvolání Marie Benešové z postu ministryně spravedlnosti. Podle hejtmanky Středočeského kraje za hnutí ANO, Jaroslavy Pokorné Jermanové, jde o demokratický projev – sama by však na demonstraci nešla. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu dále vysvětlila, proč kraj nemůže poskytnout informace o externích pracovnících, kterým předloni vyplatil pět milionů korun.

„Na demonstracích jsem se podívat nebyla, ale jsou projevem demokratické společnosti. Nešla bych, dokud bych neměla dostatečné množství důkazů, že k tomu doopravdy dochází,“ uvedla hejtmanka Středočeského kraje za hnutí ANO, Jaroslava Pokorná Jermanová. Zaplněná náměstí demonstranty jí prý nejsou lhostejná a ani příjemná. Údajně se v nich však neodráží slabina toho, že je premiér Andrej Babiš trestně stíhán.

„To si nemyslím, v minulosti byly velké demonstrace i proti panu premiéru Nečasovi, proti politikům, kteří nebyli trestně stíhaní. Nemám pádný důkaz k tomu, abych sama šla demonstrovat,“ myslí si. Ani obžaloba podle ní není důvod, aby Babiš přišel o post premiéra nebo předsedy hnutí. Není prý patřičné, aby se politici během probíhajícího procesu ke kauze Čapí hnízdo vyjadřovali v rovině úvah. „Tohle má zůstat v tichosti a má si to řešit ten orgán, aniž by na něj byl vyvíjen jakýkoli tlak.“

,Nekorektní politický boj.‘ Jermanová odmítla jakýkoli vliv na Babišovu kauzu střetu zájmů

Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) během tiskové konference.

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová v pondělí odmítla, že by měla jakýkoli vliv na rozhodování úředníků v kauze údajného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (oba ANO). 

Pět milionů za externisty

Středočeský kraj předloni z veřejných peněz vyplatil neznámým externím pracovníkům pět milionů korun za nejrůznější analýzy a monitoring. Žádné bližší informace o nich dosud neposkytl. „My vám ty informace nemůžeme poskytnout, máme takto nastavené zákony, bohužel. Dostali bychom se do rozporu s úřadem pro ochranu osobních dat,“ vysvětluje Pokorná Jermanová. „Všichni dohodáři byli osloveni, požádali jsme je, aby dali souhlas se zveřejněním svých jmen, oni tak neučinili, nechtějí být skandalizováni.“ Za všemi je prý vidět konkrétní práce a výsledek – ani ten však nikde nebyl zveřejněn. Podle ředitele krajského úřadu jde o zasahování do autorských práv.

Nad kontrolou těchto pracovníků Jaroslava Pokorná Jermanová nezodpovídá. „Nepřebírám od každého výsledky jejich práce, od toho jsou příslušní vedoucí odboru. Kraj je v nejlepší finanční kondici, v jaké kdy byl. Rapidně se snižuje dluh, máme nejvyšší podíl investic, opravujeme silnice,“ jmenuje hejtmanka. Uniklé informace jsou podle ní vytržené z kontextu.

autoři: Marie Bastlová , anh