,Nekorektní politický boj.‘ Jermanová odmítla jakýkoli vliv na Babišovu kauzu střetu zájmů

11. únor 2019 18:04

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová v pondělí odmítla, že by měla jakýkoli vliv na rozhodování úředníků v kauze údajného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (oba ANO). 

Krajský úřad od 1. února začlenil dosavadní odbor správních agend, který měl rozhodovat v Babišově kauze, do odboru legislativně právního. Podle Pirátské strany to vyvolává pochybnosti kolem rozhodování úřadu v tomto případu.

„Zásadně odmítám, že bych se jakkoliv snažila ovlivnit výkon státní správy, a to v jakémkoliv případě, nejen ve správním řízení, které se týká Andreje Babiše,“ řekla hejtmanka novinářům.

„Vyzývám všechny politické subjekty, aby se zdržely komentování a spekulací o probíhajícím správním řízení do doby, než bude ukončeno a zveřejněno,“ dodala.

Stojí si za tím, že všichni odborníci, kteří vykonávají přenesenou státní působnost, jsou odborníci na svém místě.

DOKUMENT: Nařízení o rošádě na hejtmanství včetně sloučení odboru, který rozhodne o Babišově odvolání

Premiér čelí podezření, že stále ovládá média spadající pod holding Agrofert. Městský úřad v Černošicích mu za přestupek v podobě střetu zájmů již uložil pokutu, podle deníku Právo šlo o 200 000 korun. Premiér se proti tomu odvolal, kauzou by se tak mohli brzy zabývat krajští úředníci.

autor: Marie Veselá | zdroj: ČTK
Spustit audio