Není důležité, co sníte o Vánocích. Jde o to, co jíte po celý rok, radí odbornice na výživu

17. prosinec 2013

Předvánoční shon, spousta kávy, vánoční cukroví, smažený kapr a bramborový salát. Vypadá tak i váš advent a Vánoce? Odbornice na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková radí, abyste se přestali stresovat a vydali se raději na procházku. Právě s ní si povídala moderátorka Lucie Výborná.

„Připravte si polévku a k ní si dejte krajíc žitného chleba. Určitě vám bude lépe,“ míní Margit Slimáková s tím, že pokud přemýšlíte nad změnou životního stylu, měli jste změnit jídelníček už včera. „Problém je, že si představujeme obrovskou změnu, velké výsledky, ale nic pro ně neděláme,“ zdůrazňuje.

Nemusíte však držet žádnou módní dietu, abyste se cítili zdravěji. Sama Margit Slimáková varuje před nízkokalorickými a nízkotučnými dietami. Ani vánoční cukroví podle ní nevadí. Doporučuje však pečení z kvalitních surovin. A hlavně bez stresu.

Čtěte také

Za ideální považuje výživové doporučení Spojených států s názvem MyPlate. Skladbu jídelníčku zobrazuje na talíři, který si rozdělíme na pomyslné čtvrtiny. Půl talíře tvoří zelenina a ovoce. „Čím více druhů, tím lépe,“ popisuje. Další čtvrtinu talíře mají tvořit přirozené obiloviny a poslední bílkoviny.

Margit Slimáková současně varuje před počítáním kalorií a živin. Člověka, který se snaží zhubnout, to prý zbytečně stresuje. A jak připomíná, žádný z jejích klientů se nevykrmil mrkví nebo čočkou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio