Německá armáda se chystá na boj s Pokémony. Mohou ohrozit vojenská tajemství

27. červenec 2016

Pokémonová mánie pokračuje. Lidé s mobilem v ruce pobíhají všude možně, aby dopadli malé virtuální obludky. Jenže občas se hráči na jejich lovu dostanou do míst, kde nemají vůbec co dělat.

Třeba u německého Lüneburgu tři mladíci s mobilem v ruce vběhli na vojenské cvičiště. A to ještě navíc v době, kdy tam vojáci trénovali střelbu. Vojenská policie mladíky zadržela.

„Zprvu vůbec nechápali, čeho se dopustili. Pořád opakovali, že hráli na mobilu Pokémon GO a že se do té hry zabrali tak, že úplně ztratili ponětí o tom, kde jsou,“ popisuje případ zpravodaj Českého rozhlasu v Německu Pavel Polák.

Ztráta kontaktu s realitou ale jako vysvětlení vojenské policii nestačila, protože mohlo dojít k tragédii, kdyby je zasáhla střela. Pro policii je znepokojující i skutečnost, že to nebyl první takový incident.

Německé ministerstvo obrany vidí v mobilní hře Pokémon GO možné bezpečnostní riziko, protože se kolem utajovaných vojenských areálů pohybují lidé s mobilem, na kterém mají zapnutou kameru a snímají okolí, vysvětluje Pavel Polák. U vojenských objektů se tak Pokémoni lovit nesmí.

autoři: vbi , Pavel Polák
Spustit audio