Někteří dárci krve si po dovolené musí dát pauzu. Úbytek může být významný, říká Martin Písačka

6. září 2018

Dárci krve po dovolené v jižní a jihovýchodní Evropě musejí svůj další odběr o čtyři týdny odložit. Kvůli obavám z přenosu západonilské horečky totiž transfuzní stanice jejich krev odmítají.

Rozšíření západonilské horečky v některých zemích jižní a jihovýchodní Evropy znamená omezení pro transfuzní stanice v Česku. Na základě doporučení Společnosti pro transfuzní lékařství totiž odmítají dárce, kteří v uplynulých čtyřech týdnech některou z krizových oblastí navštívili. 

Čtěte takéImigranti šíří nemoc, nemůžete darovat krev, hlásí e-mail. Není to pravda, varují lékaři

Omezení se aktuálně týká severní Itálie, Řecka, Rumunska, Maďarska a Srbska. S možnou postupující epidemií by se ale mohlo dále rozšířit. 

„Je možné, že o rozšíření omezení ještě budeme jednat,“ potvrzuje  Martin Písačka ze Společnosti pro transfuzní lékařství, který zároveň působí v Ústavu hematologie a krevní transfuze. „Další postup ale bude záležet na vývoji epidemiologické situace.“

Téměř tisíc případů

První případ západonilské horečky se objevil koncem června, do konce srpna pak lékaři zaznamenali téměř tisíc případů. Tento týden se navíc objevila zpráva, že první člověk nakažený západonilskou horečkou zemřel i v Chorvatsku. „Zatím jsme ale na seznam zařazovali země, kde byly případů spíše desítky než jednotky,“ shrnuje Martin Písačka. 

Jednotlivé transfuzní stanice přitom mohou nastavená pravidla lehce upravovat. „Mírnější pravidla by asi nebyla vhodná, přísnější pravidla záleží na tom, jak velký nedostatek dárců tyto stanice mají.“

Statistiky, jak omezení počtu dárců transfuzní stanice zasáhlo, zatím neexistují. „Tím, že se omezení rozšířilo i na cestování do Řecka, které je poměrně oblíbenou prázdninovou destinací, ale může být úbytek významný,“ uzavírá Martin Písačka.

autoři: Jiří Chum , als
Spustit audio