Nejvyšší budova Skandinávie je dominantou Malmö. Turning Torso nahradilo lodní jeřáb

Jedním ze symbolů švédského Malmö je neofuturistický mrakodrap Turning Torso, jediný mrakodrap v celé Skandinávii. Budova složená z devíti segmentů stočených po směru hodinových ručiček vznikla na základě sochy španělského architekta Santiaga Calatravy a už od začátku slouží jako bytový dům. Neobvyklý nápad jí také získal řadu architektonických cen.

„Jsme v 54. patře. To je nejvyšší patro, což znamená, že jsme téměř 180 metrů nad zemí,“ vítá mě v Turning torsu Jan Andersson, který má na starost blaho a bezpečnost nájemníků. „Je odsud úžasný výhled až do Dánska. A odsud je vidět jižní Švédsko, támhle třeba leží Trelleborg,“ ukazuje.

Jak vypadá svět ze 148. patra? Dubajský mrakodrap Burdž Chalífa nabízí luxus v oblacích

Výhled z mrakodrapu Burdž Chalífa

Všichni obyvatelé Humpolce by se pohodlně vešli do jediné budovy v centru Dubaje. Deset tisíc lidí totiž ve všední den pracuje v Burdž Chalífa, nejvyšší budově světa. Mrakodrap je zároveň největším turistickým lákadlem Spojených arabských emirátů. Ale s vábením návštěvníků si musí pospíšit, protože za dva roky mu v sousedství vyroste ještě vyšší konkurence.

Kromě výhledu do dálky stojí za zmínku i shora trochu groteskně vypadající čtvrť pod námi. Je to bývalá loděnice, člověkem vytvořená pevnina. „Pobřeží dříve bylo tam, kde dnes stojí hrad. S rekultivací území se začalo už v roce 1705,“ ukazuje můj průvodce na kilometr vzdálený hrad v Malmö.

Mrakodrap namísto jeřábu

Turning Torso dnes stojí ve čtvrti pojmenované Västra Hamnen, tedy Západní Přístav, která až do roku 1986 byla celá obrovskou loděnicí. Od jejího krachu ji ale město přestavuje na velmi vyhledávanou moderní čtvrť.

„Transformace Západního Přístavu je zatím hotová jen z padesáti procent. Město má plány až do roku 2035,“ vysvětluje mi Jan, zatímco vystupujeme z hučícího výtahu. Právě proměna loděnice je důvodem, proč dnes Turning Torso stojí.

Turning Torso dnes stojí ve čtvrti pojmenované Västra Hamnen, tedy Západní Přístav, která až do roku 1986 byla celá obrovskou loděnicí.

Město se totiž rozhodlo prodat takzvaný Kockumskranen, tedy obrovský portálový jeřáb, který ve čtvrti stál. Byl 135 metrů vysoký a město ho prodalo do Jižní Koreje za jeden dolar.

Nová dominanta

Demontáž jeřábu v obyvatelích města údajně vyvolala nostalgii a dobový tisk tak Kockumskranen překřtil na Slzy Malmö. Na amatérských videích z daného dne slzy sice vidět nejsou, je ale zřejmé, že rozebírání jeřábu vzbudilo mezi lidmi zájem.

„Město řeklo, že chce jako náhradu budovu, která musí být vyšší než 75 metrů. No a nakonec se z toho stalo 190 metrů. Město muselo pětkrát změnit územní plán, než dovolilo budovu postavit,“ vypráví Jan.

Nakonec se do padesáti čtyř pater vešla i spousta podpůrných služeb pro nájemníky. V ceně tak mají vířivku, saunu, vinný sklep nebo několik společenských místností, které si mohou pronajmout jen za cenu úklidu.

Turning Torso má 2436 oken, která se myjí dvakrát ročně. Začíná se v únoru a hotovo je v polovině června. Druhé kolo startuje v srpnu a končí se v půlce prosince.

Dům, kde se dveře netrhnou

„Za nejmenší byt 1+1 o velikosti 45 m2, zaplatíte 1100 eur měsíčně. A ten největší byt 5+1, který má plochu skoro 200 m2, vyjde na 3200 eur,“ přibližuje ceny nájmů Jan. Za byt v mrakodrapu tak měsíčně zaplatíte v přepočtu něco mezi 30 a 80 tisíci českými korunami.

Součástí budovy jsou i společenské a konferenční prostory. Nájemníci si je mohou pronajmout jen za cenu úklidu.

Vysoká cena ale nájemníky neodrazuje. „Všechny byty jsou plné a je to tak od té doby, co se sem před 12 lety nastěhovali první nájemníci. Máme také čekací listinu, na které je aktuálně asi stovka zájemců,“ dodává správce budovy.

Pokud nejste vybíraví, můžete prý byt získat už za několik let. Aspoň budete mít čas našetřit na nájem.

autoři: Jakub Lucký , and
Spustit audio