Největší hvězdy pípající služby – Katy Perry, Justin Bieber a Barack Obama. Twitter slaví 10 let!

21. březen 2016

Nekonečný zástup 320 milionů gratulantů, nebo chcete-li uživatelů, má k dnešním kulatým narozeninám sociální síť Twitter! Uběhlo totiž už 10 let od zaslání úplně prvního Tweetu.

První Tweet zněl just setting up my twtt, tedy něco jako nastavuji si svůj bitter, a napsal ho jeden ze zakladatelů Jack Dorsey. Ten byl spolu s Bizem Stonem zaměstnancem americké internetové firmy Odeo.

Služba byla z počátku jen pro pracovníky této společnosti a měla sloužit ke komunikaci přes mobily. Odtud i ta omezená délka zpráv – 140 znaků.

Twitter je stručně řečeno tím, čím si ho sami uděláte. Můžete na něm číst zpravodajství, komunikovat s rodinou a přáteli, sledovat celebrity, nebo naopak, jste-li sami celebritou, monitorovat, co o vás píší ostatní. Třeba taková Katy Perry – její účet je momentálně nejsledovanější, odebírá ho téměř 85 milionů lidí!


Tweet je od slova pípat, proto má síť ve znaku modrého ptáčka. Dnes přes něj lidé denně pošlou 500 milionů zpráv. V Česku Twitter používá podle odhadů odborníků 300 000 lidí

Za 10 let se stal Twitter i pro velké tiskové agentury cenným zdrojem informací. Už je zcela běžné, že aktuální události dávají nejdřív na Twitter třeba i takové stanice jako CNN i BBC. Takhle si mohli jeho uživatelé jako první přečíst třeba oznámení o smrti nejhledanějšího teroristy světa Usámy bin Ládina. A nejnověji americký prezident Barack Obama před přistáním v Havaně napsal: Jak se máš, Kubo?!

Jágr, Kvitová, Babiš…

Jedním z nejsledovanějších účtů na Twitteru v Česku je ten Jaromíra Jágra. Celkem má 260 tisíc followerů. Ještě o něco víc má tenistka Petra Kvitová – 305 000. A samostatnou kapitolou jsou čeští politici.

Třeba ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš má 198 tisíc sledovatelů. Ale co je zajímavé, že v poslední době hlavně členové české vlády používají tuto síť k výměně názorů, a to nejen mezi sebou, ale také čile komunikují s novináři a oznamují důležitá rozhodnutí. Zdá se zkrátka, že je Twiter začal hodně bavit.

autoři: jch , lov
Spustit audio