Nejsme ořezávátka, objem živé kultury je 20 miliard. Bavili jsme se o injekci 5 miliard, jde nám ale i o úctu ke kultuře, říká Šporcl

Premiér Andrej Babiš vstřícně reagoval na dopis, v němž mu houslový virtuos Pavel Šporcl připomínal neúnosnou situaci umělců v době pandemie. Co na společné schůzce probírali? Nestal se přední koncertní mistr součástí premiérovy politické kampaně? Pavla Šporcla se ptal Tomáš Pancíř.

V tom dopise píšete, že v některých jiných zemích se podpora umělců počítá z poklesu příjmů, že stát vynahrazuje 70-80 %. To je něco, k čemu při jednáních s panem premiérem a paní ministryní financí a ministrem průmyslu chcete dospět?

Já nevím v tuto chvíli, k čemu se dá vlastně dospět. Ten dopis je svým způsobem o budoucnosti, protože jestliže někteří kolegové prodali své nástroje nebo rok na hudební nástroj necvičili, tak je velmi těžké dosáhnout toho, aby se vrátili zase v plné formě na vrchol a mohli reprezentovat naši vlast. My všichni milujeme svoji práci, děláme ji třeba od pěti let, až do konce svého života budeme hrát na housle nebo budeme herci.

Čtěte také

Šlo mi také o to ukázat, že celý ten segment kultury má podíl v HDP skoro 2 procenta, což je obrovské číslo: ten podíl je větší než textilní průmysl a o málo menší než potravinářský. V kultuře u nás pracuje 130 tisíc lidí, s přidruženými lidmi přes 200 tisíc, a obrat jen v té živé kultuře je 20 miliard. My opravdu nejsme žádná ořezávátka, my nejsme žádná minoritní sekce, jak nás někteří vnímají, a já jsem rád, že to tady můžu veřejně říct. Já bych rád, aby si nás lidé, potažmo vláda a samozřejmě prezident – který nás neustále nazývá jenom póvlem – aby si uvědomili, že jsme základ tohoto státu, že jsme velmi důležití nejen pro duchovní obživu, ale také že spousta peněz z našeho sektoru odchází do státní kasy.

S vědomím těchto údajů, které jste předpokládám dnes odrecitoval i panu premiérovi, jakou máte představu? Jak by se o vás stát měl teď postarat?

Především by měl být nastaven nějaký zdravotně-epidemiologický plán, abychom my v kultuře věděli, jak se můžeme připravovat na další měsíce, na další sezóny, a aby lidé věděli a nebáli se kupovat vstupenky.

Čtěte také

A o tom jste se dnes bavili se členy vlády?

O tom jsme se samozřejmě bavili. Pro mě je také důležité, abychom byli schopni si s paní ministryní Schillerovou sednout a bavit se o podpoře do dalších měsíců. Ta bude určitě nutná pro nastartování kultury.

A vy máte nějakou představu, objemu peněz, jak by ta podpora měla vypadat?

Já samozřejmě představu mám, stejně jako Česká obec hudební. My jsme se zatím bavili o nějaké injekci 5 miliard, ale samozřejmě to je všechno otázka jednání a uvidíme. Ten můj dopis byl skutečně především o nějaké podpoře a o tom, aby bylo slyšet, že nejsme vyžírkové, že jsme skutečně velmi tvrdě pracující lidé, kteří nosí také spoustu peněz do státní pokladny. A že nám jde o tom, abychom společnosti a lidem prací, kterou milujeme, mohli znovu přinášet radost.

Jak fungují současné příspěvky pro umělce? V čem spatřuje Pavel Šporcl ohrožení hudební výuky? Poslechněte si celý rozhovor vedený Tomášem Pancířem.

autoři: Tomáš Pancíř , jkh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.