Současnost pohledem umělce? Fotosérie Hibernace 2020 představuje ty, kteří zamrzli ve svých profesích

7. březen 2021

Liberecký fotograf Radek Drbohlav se rozhodl umělecky zachytit dnešní dobu. Nechtěl ale fotit unavené zdravotníky, ani lidi v rouškách. Ve své fotosérii Hibernace 2020 představil na stylizovaných portrétech známé i neznámé lidi, kteří teď kvůli epidemii nemůžou pracovat.

Ve stavu hibernace, pomyslném zmražení, tak zobrazil například barmana, pánského kadeřníka nebo třeba majitele posilovny. Ze známých osobností jsou ve fotosérii třeba hudebníci Bára Basiková a Tomáš Hájíček, dále pak herci Jana Hejret Vojtková a Ladislav Hampl nebo šéfka baletního souboru Divadla F. X. Šaldy Marika Mikanová.

„Fotograf Radek byl se mnou spokojen, já jsem se jenom zamyslela nad tím, jak ten svět teď vypadá a nebylo potřeba víc ten výraz tam nějakým způsobem tlačit. Když jsem pak viděla ty fotografie, tak jsem si uvědomila, že v tom nejsem sama. Každého člověka se to dotýká, ty fotky mě překvapily, jaká to je nádhera. S tou dobou to tak strašně souvisí,“ popsala svou zkušenost fotomodelky liberecká baletka.

Tváře portrétovaných jsou zamrzlé, pokryté ledem, visí z nich rampouchy. Podle Radka Drbohlava to ale nejsou úpravy ve photoshopu, tentokrát těžil ze svých zkušeností maskéra.

„Tohle jsem chtěl udělat opravdu postaru. Bílá řasenka, latex na umělou kůži, jen ty rampouchy jsem nemohl nějak vymyslet. To jsem sehnal na Barrandově, tím se opravdu líčí ve filmech. Všichni jsme si to užili, máme na to krásné vzpomínky. Kolikrát jsem skoro zapomněl i fotit, jak jsme se zapovídali,“ zavzpomínal na tvorbu stylizovaných snímků Radek Drbohlav.

Portréty ze série Hibernace 2020 jsou zatím k vidění jen na internetu. Malá ochutnávka je v přiložené galerik v tomto článku, všechny fotografie si pak můžete prohlédnout přímo na stránkách známého libereckého fotografa.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.