Nejlepší sci-fi novelu loňského roku napsala Číňanka. Nechala za sebou i Stephena Kinga

Světová sci-fi má další hvězdu. Čínská spisovatelka Chao Ťing-fang totiž získala mezinárodní Cenu Hugo za nejlepší sci-fi novelu. Za sebou tak nechala i proslulého autora vědecko-fantastických knih Stephena Kinga. Cena Hugo, dříve označovaná jako Science Fiction Achievement Award, je každoročně udělována nejlepším dílům žánrů science fiction a fantasy vydaným v uplynulém roce.

Jak už z názvu knihy Folding Beijing vyplývá, tak je o Pekingu. Konkrétně o tom, jak může život v čínské metropoli v budoucnu vypadat. Čínská spisovatelka Chao Ťing-fang píše o výzvách, kterým obyvatelé Pekingu mohou čelit, ať už jde o automatizovanou výrobu, technologický pokrok, ale zároveň se potýkají se sociálními problémy a nezaměstnaností. Zaměřuje se tak na různé sociální skupiny, podle kterých jsou lidé rozděleni do různých míst. A především nekvalifikované dělníky nahrazují roboti.

Podle stanice China Radio International novelu dokončila za tři dny, a to v roce 2012. Jak sama v jednom z rozhovorů přiznává, vychází i z vlastních současných zkušeností, které do díla zahrnuje. Nakonec nabízí i řešení problémů, které příští generace žijící v čínské megapoli mohou trápit, a závěr je přeci jen mírně optimistický.

V každém případě je mezinárodní ocenění za nejlepší sci-fi pro teprve dvaatřicetiletou autorku velkým úspěchem a čínská média si v této souvislosti všímají také skutečnosti, že za sebou nechala proslulého autora hororů a sci-fi literatury Stephena Kinga, autora knih jako Osvícení nebo Temná věž.

autoři: mach , jpr
Spustit audio