Nejlepší nápady mají děti, říká Denisa Prošková, která vydává knížku o ženských osobnostech

7. únor 2019

Spisovatelka a ilustrátorka Denisa Prošková v těchto dnech vydává knížku Velké ženy z malé země. Spoluautorkou ilustrované knihy pro děti je Renata Mrázová. O kterých ženách se v ní píše a koho by měla inspirovat?

Nápad na knížku vzešel od holčičky Elišky, která si prohlížela knížku o ženských světových osobnostech, a zaujalo ji, že mezi nimi není žádná Češka. „V Čechách přitom žilo a žije množství ženských osobností, které unesou světovou konkurenci. Životopisy pro děti u nás navíc nevychází,“ popisuje autorka Denisa Prošková, jak kniha vznikla.

Nedělíme svět na mužský a ženský, dělíme ho na hodné a zlé lidi.

Autorky chtěly mít knížku co nejpestřejší. Proto volily ženy známé, ale i takové, na které se zapomnělo. Mají různé profese, povahy i talenty. „Zaměřily jsme se na jejich dětství, aby bylo vidět, že pocházejí z různého zázemí. Zkrátka mix, který přináší život,“ říká Denisa Prošková.

To, že některé ženy neměly pevné zázemí, je povzbuzující. Děti vidí, že není nutné mít třeba tolik peněz jako jiní. Všechny ženy se dostaly ke svému cíli. „Záměrem bylo děti inspirovat. České děti potřebují motivovat. Je dobré vědět, že je jedno, jakou mají povahu, aby si mohly vybrat, čím se chtějí stát.“ A knížka není jen pro děvčata. „Nedělíme svět na mužský a ženský, dělíme ho na hodné a zlé lidi,“ dodává autorka.

Taťána le Moigne: Společnost potřebuje slyšet příběhy žen, které se staly šéfkami, a přesto zůstaly ženami

02241849.jpeg

Ženy ve vedeních velkých společností jsou pořád tak trochu vzácností. Jejich počet přesto pomalu ale jistě roste. A to i u nás. Hospodářské noviny letos opět sestavily žebříček 25 nejúspěšnějších žen českého byznysu.

Důležitým kritériem byla srozumitelnost. „Správná dětská knížka je taková, že když ji dítě čte, všemu rozumí,“ vysvětluje Denisa Prošková svůj záměr. Proto autorky knížku „testovaly“ na několika dětech a na základě jejich komentářů příběhy zjednodušovaly. „Nejnáročnější bylo vysvětlit historické pojmy. Protože píšeme o životech žen v průběhu staletí, musely jsme vysvětlit, proč byli pronásledováni Židé, co byl osmašedesátý nebo co znamená znárodnění,“ popisuje autorka.

Do knihy se nakonec dostalo třiatřicet žen od kněžny Libuše po tenistku Petru Kvitovou.

Důvod, proč být pyšný na svůj národ

„Při studiu literatury jsme narazily na další neuvěřitelné osudy a příběhy neprávem zapomenutých osob,“ říká Denisa Prošková k anabázi vzniku knihy. Jednou z hrdinek je i Marie Schmolková. „Všichni znají sira Nicolase Winstona, ale bez ní by sem vůbec nepřijel a nezorganizovala by se záchrana dětí. Celý život se starala o židovské uprchlíky na území celé Evropy,“ vypráví autorka.

Knížka tak chce mimo jiné napravit historickou křivdu a připomenout osudy skutečných, i když zapomenutých hrdinek. Kdo by chtěl vědět víc o osudu šachistky Věry Menšíkové, Růženy Holubové nebo Barbory Markéty Eliášové, může v těchto dnech podpořit kampaň na serveru Hithit. „Nemám ráda halasné vlastenectví, ale myslím si, že když si někdo přečte tuto knížku, získá důvod pro to být pyšný, že je Čech,“ uzavírá rozhovor Denisa Prošková.

autoři: Zuzana Burešová ,
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.