Nejlepší je vytvořit si pozitivní vztah k sobě, říká psycholožka Lucie Kolaříková

29. říjen 2018

Lucie Kolaříková je psycholožka, koučka a autorka Učebnice sebelásky. Jak se zbavit pocitů méněcennosti? Můžeme si dovolit sebechválu? A kde leží hranice mezi sebeláskou a sebestředností?

Sebeláska je potřeba k tomu, aby si člověk uvědomil, co si v životě přeje, jak chce žít. Je to jeden ze základních kamenů spokojeného života. Bohužel, rodiče do nás často vloží pocity vlastní nedokonalosti. Otázky jako „proč zrovna ty musíš být takový a takový“ si v sobě lidé nesou celý život v podobě nejistot. Ty často vedou až ke strachu a panickým atakám. „Nejlepší metodou na zvládnutí strachu je postupně, pomalu si vytvořit pozitivní vztah sama k sobě,“ vysvětluje Lucie Kolaříková v rozhovoru.

Turistická atrakce i psychohygiena. „Týden ve tmě vám pomůže najít cestu k sobě,“ tvrdí na Slovensku

V tomto domku můžete strávit týden ve tmě. Za 25 eur

Představte si, že se na týden zavřete do úplné tmy. Kromě světla neuslyšíte ani žádný zvuk. Proč to lidé dělají?

Rodič má být autoritou a zároveň dávat dítěti najevo svou lásku. Stejně tak bychom k sobě měli přistupovat v dospělosti my sami. Pokud se přijmeme takoví, jací jsme, není na škodu se sem tam pochválit. Když se nám něco povede. Sebechvála dráždí okolí, pokud souvisí s potřebou se prosadit, dokazovat, že jsme lepší než ostatní. Hranice je podle Lucie Kolaříkové tenká: „Na cestě k sebelásce se může stát, že budeme druhé lidi dráždit. Je těžké vidět, kdy překračujeme hranice sebelásky a jsme sebestřední. Ale chyby si můžeme dovolit.“

Sebeláska je proces. Pomáhá obrátit pozornost dovnitř, do obyčejnosti svého života. Tam objevujeme krásno. Soustředit se na to, co je. Sebeláska pramení z tady a teď. Pomáhá pracovat s emocemi, dát jim volný průběh. Plakat, když se nám chce. A samozřejmě, stejně jako si denně čistíme zuby, musíme denně dbát na psychohygienu. Nechat mysl odpočinout, jít do přírody, vnímat krásu kolem sebe. Seberozvoj je nekonečný, člověk musí s myslí neustále pracovat.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.