Nedostatek medu v Česku hrozit nemusí, ubezpečuje včelař Petr Hájek

Včely z chovu nasavrckého učiliště se připravují na zimu
Včely z chovu nasavrckého učiliště se připravují na zimu

Včela je tady 50 milionů let a není možné, abychom o ní věděli úplně všechno. To jsou slova včelaře Pavla Hájka, který ve své praxi proměnu hmyzích monarchií sleduje dlouhá léta. Opravdu je město vhodné pro chov medonosných včel? A jaký med bude letos?

„V Praze je vlhkost vyšší, ve městě bývá velké množství vzrostlých stromů,“ vysvětluje Petr Hájek důvody velkého boomu městského včelaření. A co máme dělat, když na ulici uvidíme včelí roj?

Nejlépe zavolat včelaře. Ty najdeme na stránkách ministerstva zemědělství, v případě ohrožení lidí pak zavolat hasiče. „Včely ve chvíli, kdy se rojí, tak nejsou agresivní. Mají jiné starosti a hledají obydlí,“ říká.

Pro včely je ideální květinová zahrada a nechat trávu trochu narůst
Petr Hájek

Zkušený včelař si ale hlavně pochvaluje, že v současné době kvete hloh, javor, kaštan, dokvétají i jabloně, takže včely mají potravy dostatek. A není tomu tak jen v okolí Prahy, takže nedostatek medu v Česku hrozit nemusí.

„Loni bylo sice velké sucho, ale v Praze jsem měl snůšku docela slušnou,“ upozorňuje. K nedostatku medu ale může dojít spíše v zemědělských oblastech – intenzivní zemědělství na venkově totiž přináší hodně pesticidů, se kterými včely bojují a které včelstva decimují.  

Med obecně patří k nejvíce falšovaným potravinám na celém světě. Falšuje se různými cukernými sirupy z rýže nebo cukrové třtiny. „Ve světě je nadbytek cukru a med je pořád drahý,“ uzavírá.

Kdy se dává cukr včelám? A proč mohou být včely podvyživené?

Spustit audio
autoři: Patricie Strouhalová, Prokop Havel

Související