Nebezpečí anabolických steroidů: hrozí infarkt myokardu, přetížení jater i ledvin či změny nálad, varuje expert

16. červen 2023

Mít svaly jako z reklamy a pokud možno co nejrychleji – to je sen mnoha lidí. I mladí se proto často už po prvních návštěvách fitness center začínají zajímat o látky, které jim k vyrýsované postavě můžou pomoct. I krátkodobé užívání steroidů ale může mít celoživotní následky. „Trh se zásadně mění. Vidíme některé sportovce, kteří se snaží zbavit závislosti na steroidech a přijdou k nám. Je to rostoucí trend,“ zdůrazňuje vedoucí lékař Centra sportovní medicíny Jiří Dostal.

Čtěte také

„Anabolické steroidy nebo ostatní PAD jsou látky vysoce zdraví nebezpečné,“ varuje vedoucí lékař Centra sportovní medicíny Jiří Dostal.

Jak mohou anabolické steroidy člověku uškodit? „Dochází například k poškození myokardu, k rozvoji aterosklerózy, tzn. riziku infarktu myokardu. Dochází k přetížení jater při selhání imunity, selhání detoxifikační funkce jater. Dalšími parametry je přetížení ledvin a mnoho dalších. Například změny nálad a změny psyché. Nejsme schopni říct, který je nejhorší. Je to vždy komplex a je to individuální,“ přibližuje Jiří Dostal.

Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Petr Král , vma
Spustit audio

Související