„Navždy ji budeme milovat.“ Princové William a Harry odhalili sochu princeznu Diany k 60. výročí jejího narození

O málokteré soše se v poslední době mluvilo tolik jako o skulptuře princezny Diany. Ta byla odhalena v zahradě Kensingtonského paláce v Londýně jako připomínka princezniných nedožitých 60. narozenin. Památník vznikal čtyři roky a při jeho odhalení se sešli oba její synové, princové Wiliam a Harry.

Socha princezny Diany stojí na pěti schůdcích v květinové zahradě, naproti jezírku. Bronzový památník znázorňuje princeznu z Walesu se třemi dětmi, dvě z nich drží kolem ramen.

Kdybych vytvořil jen sochu princezny samotné, mohla by působit trochu osaměle. Když jsem se bavil s jejími přáteli, její rodinou, všichni o ní mluvili jako o velmi přátelské ženě, která měla vřelý vztah k dětem. A stejně tak vizuálně, děti jsou menší a s postavou princezny Diany nijak nesoutěží. Je to taková klasická pyramidální kompozice,“ vysvětluje záměr díla jeho autor Ian Rank-Broadley.

Socha princezny Diany byla v zahradě Kensingtonského paláce postavena u příležitosti jejích nedožitých 60. narozenin

Podle Kensingtonského paláce mají děti symbolizovat charitativní činnost princezny Diany, která se často zaměřovala právě na děti. Ovšem nejen na ně. Byla patronkou více než stovky charitativních nadací.

Princezna byla veřejně známá osobnost, pro někoho byla až ikonou. Nesmíme ale zapomínat na to, že byla i matkou. To jsem měl při tvorbě především na paměti a s jejími syny jsem sochu konzultoval. V mnoha ohledech je to vlastně naše společné dílo,“ upozorňuje sochař.

„Naše princezna

Sochu své matky objednali právě Harry a William, a to už v roce 2017, kdy si připomínali čtvrt století od její tragické smrti. Podle původních plánů se mělo odhalení památníku odehrát za účasti široké veřejnosti.

Protože v Británii ještě stále platí karanténní opatření, v samotné Sunkenské zahradě mohlo být jen 30 lidí. Dvě stovky příznivců princezny Diany ale přihlížely zpovzdálí. Byl jsem tady, když jsem se dozvěděl o její smrti, chtěl jsem tady být i teď. Byla to světice. Měla v sobě tolik lásky,“ vysvětluje Jim, proč se vydal ke Kensingtonskému paláci.

Princ William a Harry odhalili sochu princezny Diany k 60. výročí jejího narození

Mezi přihlížejícími je i paní Samantha. Na hlavě má klobouček se závojem a v ruce kytku. „Považovali jsme ji za svoji princeznu,“ neskrývá. „Její půvab a krása jsou věčné, navždy ji budeme milovat. Chtěla jsem položit k památníku květiny, ale na odhalení může jen rodina a její nebližší.“

Teď už je zahrada u Kensintonského paláce otevřená a nová socha princezny Diany volně přístupná. V Hyde Parku je to už třetí monument věnovaný památce princezny z Walesu.

autoři: Jaromír Marek , als
Spustit audio

Související