Navigační systém Galileo přináší Evropě nezávislost. Pomohl i v boji proti pandemii

23. červenec 2020
Podcast Budoucnost R

Potřebujeme další globální satelitní navigační systém? Podle Rodriga da Costy, programového manažera služeb globálního satelitního navigačního systému Galileo, rozhodně ano. A nejen z geopolitických důvodů.

Americkou GPS zná asi každý, na poli navigačních systémů ale není jediná. Kromě ní dnes funguje i ruský GLONASS a čínské BeiDou. „Evropská unie a její členské státy se rozhodly, že nechtějí mít tak podstatnou část naší ekonomiky závislou na cizích systémech. A je podle nich i otázkou suverenity Evropy jako takové, abychom měli vlastní satelitní navigační systém,“ vysvětluje Rodrigo da Costa, proč je evropský systém Galileo tak důležitý.

„Galileo je navíc jako jediný z těchto čtyř satelitních navigačních systémů civilní. Ty ostatní jsou přímo nebo nepřímo napojené na vojenské složky daných zemí. Galileo je zcela pod civilní správou,“ dodává.

Pro Evropany je důležité, že se můžou spolehnout na evropský systém. A to mimo jiné i kvůli 10 procentům HDP. 
Rodrigo da Costa

Boj proti pandemii

Většina satelitů systému Galileo se nachází ve vesmíru a funguje, a to už od roku 2016. „Dnes už po celém světě funguje víc než miliarda přijímačů, které umí s Galileem pracovat. V podstatě všechny moderní chytré telefony Galileo používají.“

Rodrigo da Costa

Rodrigo da Costa

Rodrigo da Costa se stal programovým manažerem systému Galileo v březnu 2017. Před příchodem do GSA zastával řadu vedoucích pozic, pohyboval se i v oblasti řízení kosmického provozu. Má vysokoškolské vzdělání v oboru vesmírného inženýrství.

„Galileo dnes nabízí tři služby, samozřejmě pracujeme na jejich dalším rozšíření. Základem, který využívá většina našich přijímačů, je takzvaný open service. Je zcela zdarma a umožňuje vypočítat pozici daného přijímače s velmi vysokou přesností. Podle našich měření je Galileo nejpřesnější z dostupných satelitních systémů,“ dodává.

Navigační systém Galileo

Systém Galileo se využívá i pro vládní účely, tímhle způsobem ho ale mohou využívat pouze státy Evropské unie. Kromě toho systém Galileo také slouží pro vyhledávání a záchranu v krizových situacích.

Užitečnost celého systému ale prokázala i nedávná pandemie. Řada aplikací, které vznikly jako součást boje proti koronaviru, totiž využívá právě systém Galileo. V Česku šlo například o aplikaci Mapy.cz.

Jak systém Galileo dosahuje globálního pokrytí? A bude v budoucnu možné tento systém propojit například s linkou 112? Poslechněte si celý podcast Budoucnost R s Rodrigem da Costou.

autoři: Vojtěch Koval , als
Spustit audio

Související