Našeho bordeaux se lidé bát nemusí, říká bývalý vrcholový lyžař, který ve Francii pěstuje víno

Co všechno můžete za život stihnout? Pokud jedete autem po Francii, tak si v okolí velkých měst určitě všimnete velkých obchodních center s názvem GO SPORT. Tuto síť založil Daniel Cathiard, bývalý francouzský reprezentant v lyžování, který se rozhodl změnit svůj život, sestoupil z hor do naprosté roviny, koupil v Bordeaux vinařství respektované a učinil z něj vinařství naprosto prestižní, které má zvuk i za oceánem. V těchto dnech se tento věčný mladík vypravil na Antarktidu. Mimochodem, se svou ženou se seznámil v Praze.

Fabien, technický ředitel Chateau Haut Smith Laffitte, mi v bednářství ukazuje, jak se vyrábí takový sud. Dělají si je tu sami a nešetří na nich. Vrátí se jim to mnohokrát zpět kvalitou vína.

Jsou tu ale soběstační i v dalších oblastech: půdu obdělávají koně, používají výhradně vlastní kompost a dokonce i dešťovou vodu, kterou zachycují ve zvláštních vanách. Také vás asi nepřekvapí, že tu provozují vinoterapii – léčí tu vínem.

Čtěte také

„Ne, nenajdete tu žádné vany, ve víně se nekoupeme. Pacienti se jím léčí vnitřně a různé extrakty se používají na léčbu kůže,“ říká Fabien.

Zpočátku jsem o vínu nic nevěděl, přiznává majitel vinařství

Pomalu přicházíme k obytným částem Chateau. Daniel Cathiard sedí ve svém úřadě, který vypadá úplně přesně jako ten, co měl Tim Robbins ve filmu Hráč: takový holywodský styl, jen basketbalový koš tam chybí.

Ptám se vitálního muže, který toho v životě už hodně zažil a také nepochybně ještě zažije, proč vlastně prodal síť sportovních obchodů a vrhl se na víno. Co ho vlastně na tomto kraji upoutalo?

Daniel Cathiard  sedí ve svém úřadě, který vypadá úplně přesně jako ten, co měl Tim Robbins ve filmu Hráč

„Byl to prostor, hodně prostoru s velkým potenciálem pro víno,“ odpovídá. „V horách jsem měl také prostor, ale nikdy jsem nevlastnil vinice. Můj dědeček byl obchodník s vínem, chtěl jsem prostě zkusit něco jiného,“ vypráví a dodává, že začal úplně od nuly.

„Nic jsem o vínu nevěděl, ale obklopil jsem se lidmi, kteří mu rozuměli. Já měl řadu zkušeností z jiných odvětví a také mám v sobě i díky sportu touhu uspět. Soutěživost mě žene kupředu,“ dodává muž, který reprezentoval Francii v lyžování.

Čtěte také

Daniel i jeho žena mají lyžařskou minulost

Danielovým častým soupeřem, který také přijel na slavnostní otevření vinohradu, nebyl nikdo jiný než olympijský vítěz Jean Claude Killy.

Lyžovala i Danielova žena Florence. Vzali se v roce 1969 a jsou stále spolu. Tenkrát jezdili na lyžařské závody, reprezentovali Francii na světových šampionátech a na závodech u nás si všimli i zajímavé dívky… Florence si na ni dobře pamatuje.

„Jmenovala se Ivana, dnes Ivana Trumpová. Byla o dva roky starší než já. Měla tehdy kaštanové vlasy a hlavně neměla žádná prsa. Teď už je to trochu jiné… Ale lyžovala dobře, měla dlouhé nohy. Byla úplně jiná než je teď, ale hezká,“ vzpomíná Florence.

Chceme, aby lidí měli z našeho vína radost, zní z vinařství

Jejich vínu Chateau Haut Smith Cru Classe se dříve říkalo Šípková Růženka. Prostě spalo. Daniel a Florence ho ale probudili.

Chceme, aby lidé měli z vína radost

Zdejším vinicím se říká nejštěrkovatější ze štěrkovitých, je to tu samý kamínek – víno se tady ale rodí náramné. Majitelé jsou často ve Spojených státech, jejich vínu se tady mimořádně daří. S jakou filozofií ho tady vyrábějí?

„Hlavně chceme, aby z něj lidé měli radost, aby jim chutnalo. Setkáváme se s tím, že se mnozí velkých bordeaux bojí, jsou zaskočeni klasifikací. Tohle všechno by měli hodit za hlavu. Děláme víno v souladu s přírodou, bez chemie,“ vysvětluje mi Fabien.

Čtěte také

Víno z Chateau Haut Smith Laffite se podávalo i minulý týden v Praze v rámci akce Audience na Pražském hradě. Daniel a Florence přitom mají k našemu hlavnímu městu osobní vztah.

„Začali jsme spolu chodit právě v Praze. Vlastně všechno začalo v jednom hotelu, nevím, jestli ještě existuje, byl to krásný palác… Hotel de Paris.“

autor: jšm
Spustit audio