Nasaďte brýle a vydejte se za dobrodružstvím! Instalace Nekonečná knihovna vás zavede na širé moře

21. duben 2022

Vyrobit Kámen mudrců nebo se plavit po širém moři za pomoci tradiční polynéské navigace. I to si můžete teď zdarma vyzkoušet v pražském Goethe-Institutu. Multimediální instalace s názvem Nekonečná knihovna vás díky virtuální realitě přenese mimo jiné přímo do vln Tichého oceánu.

Návštěvníci s nasazenými brýlemi pro virtuální realitu se v pražském Goethe-Institutu přenesou na širé moře – konkrétně do Tichého oceánu. Jedna ze tří virtuálních knihoven se totiž věnuje polynéské navigaci, tedy systému znalostí, díky kterému mořeplavci dobyli Tichý oceán.

Další dvě knihovny – knihovnu prvků a knihovnu stínů – popisuje tvůrce instalace, americký režisér a multimediální umělec Mika Johnson. „Naším vyprávěním chceme zdůraznit příběhy, které nemůžete jen tak přenést do knih,“ popisuje.

Zpřístupnit znalosti lidstva

Do Prahy putovní výstava přijela z Indie, poté se chystá do Irska a nakonec ji čeká velké turné po jižní Asii. Na mezinárodním projektu, který vznikal více než rok, se kromě Američanů a Čechů podílela třeba známá indická loutkářka Anurupa Roy.

Musíme myslet na budoucnost tradičních knihoven, chceme rozšířit jejich koncept a zpřístupnit znalosti lidstva moderními technologiemi,“ říká vedoucí informačního oddělení Goethe-Institutu pro střední a východní Evropu Thomas Mayer.

Instalace kromě virtuální reality, která je vrcholem výstavy, zahrnuje také hru s QR kódy, hologramy, tištěné 3D objekty a další audiovizuální díla. Zdarma přístupná bude až do konce května.

autoři: Alžběta Havlová , als
Spustit audio

Související