Naposledy obléknout kožené kalhoty a obejmout tuplák. V Mnichově končí letošní Oktoberfest

Milovníci piva dnes mají poslední možnost, aby si zašli na letošní Oktoberfest. Bavorská slavnost po dvou týdnech končí a za tu dobu ji navštívilo na šest milionů lidí. Mezi nimi byl třeba i šéf společnosti Apple Tim Cook, olympijský rekordman Usain Bolt, a nechyběl ani německý zpravodaj Václav Jabůrek.

V zaplněných stanech člověk neslyší vlastního slova. Vzduchem se line vůně kysaného zelí a pečeného masa, zatímco servírky v krojích neustále roznášejí obří tupláky piva. Používá se tu stará bavorská míra máz – pivo a sklo váží dohromady asi dvě a půl kila.

Čtěte také

„Pít z mázu? To rozhodně není těžké. Jen ho nesmíte držet za rukojeť. Musíte skrz ni protáhnout prsty a obejmout sklo. Pak to jde,“ popisuje zkušeně správnou techniku rodilá Mnichovanka. Na obří míru jsou ona i její kamarádka zvyklé, a prý to s nimi nic nedělá.

Kroj do každého počasí

O kus dál mi to samé potvrzuje další Mnichovan Manuel. U něj mě ale zajímá ještě něco jiného, ukazuje decentně na jeho kalhoty nebo, jak se v Bavorsku říká, Lederhosen.

„Kožené kalhoty jsou zkrátka součást tradice, takže jsem si je musel vzít. Navíc se hodí do každého počasí – jsou totiž polopropustné, podobně jako bavlna. Ať je horko, nebo mráz, vždycky je v nich příjemně,“ ujišťuje Manuel. „Problém je akorát praní. Do pračky je nedáte, můžete je leda jemně otírat vodou. Ale jinak jsou super.“

Oktoberfest je největší svátek piva a bavorských tradic

Lederhosen? Povinná výbava

Na Oktoberfestu jsou Lederhosen součástí nepsané uniformy. V kožených kalhotách a s tralaláčkem na hlavě se tu promenádují třeba i Rusové, Číňané nebo Američané.

Čtěte také

„Proč jsem si je koupil? Chci prostě splynout s davem. Každý je tu má. A když jste na Oktoberfestu, tak musíte všechno dělat pořádně,“ myslí si Američan Brandon a rychle mizí v jednom z pivovarských stanů.

Skoro 40 let bez košů na odpadky

Ty zabírají jen část areálu – Oktoberfest je taky plný pouťových atrakcí a stánků se suvenýry. Jen jedna věc tu chybí: Můžete ujít klidně i půl kilometru a nepotkáte jediný odpadkový koš. Může za to tragédie, ke které došlo v roce 1980.

„Tehdy mi bylo čtyřiadvacet,“ vzpomíná Florian. „V televizi a rádiu hlásili, že přímo před vstupem na Oktoberfest vybuchla bomba a jsou tam mrtví a zranění.“

Ve stínu tragédie

Památník tragédie z roku 1980. Při bombovém útoku tehdy na Oktoberfestu zahynulo 12 lidí

Bomba vybuchla v odpadkovém koši přímo před hlavním vstupem a zabila dvanáct návštěvníků. Na tom místě dnes stojí malý ohrazený památník, který davy lidí míjejí prakticky bez povšimnutí. Floriana ale z atentátu dodnes trošku mrazí.

„Člověk měl nějakou dobu hodně divný pocit. Může se to opakovat, protože někoho by ten atentát mohl inspirovat. Vlastně ten špatný pocit mám i teď,“ přiznává.

Odpadkové koše na Oktoberfestu skoro nenajdete, maximálně nějaký ten igelitový pytel. Tohle možná nepříjemné opatření ale někomu dokáže zlepšit den. Cestou k areálu se tisíce turistů napájejí levnějším pivem a bezdomovci pohozené láhve pečlivě sbírají. Jejich vracením se totiž v Německu dají vydělat i docela hezké peníze.

autoři: Václav Jabůrek , and
Spustit audio

Související