Naděžda Goryczková

22. srpen 2009

I památková péče by měla být službou veřejnosti, myslí si generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková. Ve funkci je teprve několik měsíců a v plánu má zásadní změny nejen ve fungování ústavu, ale hlavně ve zlepšení jeho komunikace s veřejností. O svých plánech, ale také o praktických problémech v památkové péči si v sobotním dopoledním vysílání Radiožurnálu povídala s Václavem Žmolíkem. V neděli 23. srpna bude hostem herec a dabér Ladislav Županič.

"Byla bych velmi ráda, kdyby se z památkové péče podařilo vymýtit aroganci," říká Naděžda Goryczková a přiznává, že právě v tomto směru nebyl obraz jejího ústavu před veřejností zrovna nejlepší.

Vzdělaný a fundovaný profesionál, který je schopen věcně diskutovat s vlatníky a současně má pochopení pro to, že vlastník chce realizovat některé své záměry - to je podle ředitelky Národního památkového ústavu profil památkáře, ke kterému by měli zaměstnanci jejího ústavu směřovat.

Vedle profesionálního a osobnějšího přístupu památkářů samých by chtěla Naděžda Goryczková zlepšit i celkovou prezentaci vlastních objektů, které tvoří celkem 104 hradů a zámků, i památkové péče jako takové.

Na podzim připravujeme program Industriální podzim, kde bychom chtěli propagovat industriální památky, pokračovat budeme v zimě tématem novostavby v historickém prostředí, které vyvrcholí konferencí věnovanou tomuto tématu, a na jaře se budeme věnovat barokní plastice," vypočítává generální ředitelka plánované projekty, kterými by chtěla více přiblížit práci Památkového ústavu veřejnosti.

Na hradech a zámcích je v této souvislosti od letošního roku realizován projekt Oživlé památky. Pro návštěvníky jsou na vybraných hradech a zámcích od května připraveny programy spojené tematickým rámcem. Úspěšnost projektu dokládá vysoká návštěvnost, a to i navzdory tomu, že na jeho propagaci a rozvedení nebyl v letošním roce dostatek času. I to by chtěla Naděžda Goryczková v příští sezóně zlepšit.

Jaké jsou další problémy Památkového ústavu, s nimiž se chce Naděžda Goryczková ve své funkci vypořádat a jde na památkovou péči v České republice dost peněz? Jaký je pohled památkářů na projekt Zelená úsporám, který podporuje zateplování objektů? Které památky jsou tradičně nejnavštěvovanější a které jsou například hitem letošní sezóny? Odpovědi na tyto a další zajímavé otázky se dozvíte při poslechu záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Naděždou Goryczkovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: and
Spustit audio