Na trhu je nové zboží - mladí fotbalisté

6. říjen 2009
Pod kůži

Hned po mistrovství světa dospělých jde o nejvýznamnější fotbalový turnaj světa. Zároveň funguje jako velké fotbalové tržiště. Sjíždějí se sem skauti z celého světa, aby referovali svým klubům, jak se vytipovaný hráč popral se světovou konkurencí. Hráč tu může nastartovat svou kariéru a nechat svému klubu vydělat deseti- až stamilióny. Ale také může zapadnout. Jak funguje zhodnocování hráčů na světovém šampionátu dvacetiletých?

Představte si raně novověké tržiště, kde se neprodává ovoce ani koření, ale otroci. Mladí urostlí lidé jsou vystavováni na odiv zájemcům o jejich služby a ti se předhánějí v tom, aby odhalili toho pokud možno nejlepšího, nejvýkonnějšího. Tuto metaforu můžeme snadno použít pro mistrovství světa fotbalistů do dvaceti let, které se právě hraje v Egyptě. Jen si místo otroků a potenciálních pánů dosaďte nadějné fotbalisty a jejich skauty.

Ondřej Mazuch v Egyptě šéfuje českému týmu z pozice těžko nahraditelného stopera a kapitána. Na koho jiného by také trenér Jakub Dovalil měl spoléhat, když poté, co turnaj kvůli zranění skončil pro Tomáše Pekharta, je Mazuch jediným z mužstva, kdo zažívá mistrovství světa dvacetiletých už podruhé. A je tedy jediným skutečným obhájcem dva roky starého stříbra z Kanady. A také jediným, kdo má vybudovanou solidní pozici v zahraničním klubu.

Účast na minulém šampionátu mu v jeho fotbalovém růstu výrazně pomohla a teď z toho těží. "V Belgii jsem odehrál šest zápasů, to je důležité. Jsem rozehraný a věřím si. Naposledy jsem dal gól, takže i sebevědomí je větší," řekl Ondřej Mazuch.

Po turnaji před dvěma lety v Kanadě přestoupil Ondřej Mazuch z Brna do italské Fiorentiny, ale dohoda o přestupu byla uzavřená už před šampionátem. Teď hraje v bruselském Anderlechtu, i když stále ještě patří klubu z Florencie.

Na rozdíl od svých spoluhráčů z české ligy mohl mít pochybnosti, jestli pro něj není lepší chopit se šance v klubu a budovat si ve velké konkurenci svou pozici. Mazuch však jednoznačně zvolil jako lepší variantu odjezd do Egypta a k jeho úlevě to tak nakonec vyhodnotil i Anderlecht.

"Rádi určitě nebyli. Teď tam jsou nějaká zranění a máme hodně zápasů, protože hrajeme evropskou ligu. Ale brali to tak, že se jedná o velkou akci. Musím jim poděkovat, že mě pustili bez větších problémů. Teď tam mám dobrou pozici. Když se vrátím, tak třeba hned hrát nebudu, ale jestli o mě mají zájem, tak mi šanci dají. Neodjížděl jsem s tím, že by mi řekli: 'Když odjedeš na mistrovství světa, nebudeš hrát.' Cítím tam důvěru, takže jsem se rozhodl, že pojedu na turnaj, že se mohu dál zviditelnit. Pokud mě nekoupí Anderlecht, tak třeba bude další klub," řekl fotbalista.

Podle Mazuchova manažera Pavla Zíky byla účast na minulém šampionátu potvrzením, že je tento mladík připravený pro vrcholový fotbal. "Byl talentovaný už ve svých patnácti, šestnácti letech a kluby ho dlouhodobě sledovaly. Stříbrná medaile v Kanadě byla takovým potvrzením. Nyní má svou kariéru nalajnovanou, hraje v základní sestavě Anderlechtu, hraje Evropskou ligu, hraje o belgický titul a dalo by se říct, že mistrovství nepotřebuje. Ale pro celý svět by to mělo být potvrzení výkonnosti fotbalisty, který byl před dvěma roky vicemistrem světa. Tak se na něj podíváme, jak se za dva roky posunul," vysvětlil manažer.

A jeho cena jde určitě znovu nahoru. Skauti si dobře všimli toho, že právě Ondřej Mazuch minulý týden řídil obranu, která udržela čisté konto proti Brazílii.

Na mistrovství roste cena

Všichni mladí fotbalisté si moc dobře uvědomují, že právě teď v Egyptě mají jedinečnou příležitost ukázat se předním evropským klubům, které hledají kvalitní mladou krev s potenciálem do budoucna. Jak funguje fotbalové tržiště na druhé nejvýznamnější akci pořádané FIFA a o kolik se může zvednout hodnota fotbalistů, které pak české kluby mohou výhodně prodat?

"Nemyslím si, že by cena hráče, která je dnes 500 tisíc eur, po zdárném absolvování šampionátu vylétla na tři milióny eur. Nicméně v případě kolektivního úspěchu a kvalitního výkonu lze očekávat nárůst hodnoty hráče," říká fotbalový agent David Nehoda, který má v českém výběru pro šampionát v Egyptě šest fotbalistů.

Stejně jako jeho kolega Pavel Zíka, který s Nehodovým názorem na dálku polemizuje a své argumenty má podložené tím, jak se zhodnotili hráči z jeho vlastní stáje před dvěma lety po stříbru z Kanady. "Abych uvedl příklady: Martin Fenin, Luboš Kalouda, Honza Šimůnek. Cena stoupla i desetinásobně. Byli to kluci, kteří byli talentovaní, sledovaní, ale jejich cena se odhadovala třeba na 400, 500 tisících eur, což určitě není špatná cena, ale po mistrovství kluby investovaly do přestupu Martina Fenina, Honzy Šimůnka a dalších 3,5, 4,5 miliónu eur. Všechny kluby investovaly proto, aby hráče ještě koupily jakoby levně, protože ho pak mohou prodat za vyšší částku," vysvětlil.

Jedním ze Zíkových klientů, který bude možná příkladu Fenina, Šimůnka nebo Kaloudy následovat, je brněnský záložník Lukáš Mareček. Za národní tým nastupuje v Egyptě pravidelně a v zimě už měl nakročeno do německého Hoffenheimu. Jenže přestup nevyšel kvůli zranění. Teď je na turnaji, kde ho sledují vyslanci řady dalších evropských klubů a mladý Moravan si dobře uvědomuje, oč tady běží.

"Je to jedna z největších šancí dostat se do zahraničí. Záleží na nás, jak daleko se odsud dostaneme. Když daleko, tak si nás skauti všimnou, pak už záleží na tom, co bude dál," řekl Lukáš Mareček.

V jiné situaci je třeba náhradní brankář Jan Šebek, který už v šestnácti letech přestoupil do londýnské Chelsea, takže je jedním z mála Čechů, kteří o velké angažmá v Egyptě nehrají. "Užívám si to tam. Jsem rád, že se mi naskytla taková nejen fotbalová, ale i životní zkušenost. Jeden z největších nefotbalových přínosů, které z toho člověk dostane, je druhý jazyk a jsem schopný se sám o sebe postarat. Navíc bydlím sám. Když se člověk podívá na své vrstevníky v Čechách, tak je krásné, že jsem se tak brzy osamostatnil," velebí mnohými kritizovanou cestu do zahraničí už v juniorském věku spoluhráč Petra Čecha.

Také jeho Chelsea má na turnaji v Egyptě své skauty, kteří o drtivé většině účastníků šampionátu dvacetiletých už dobře vědí z mladších kategorií, takže mnoho zázračných objevů dosud neznámých mladíků se očekávat nedá. "Je tam největší množství klubových skautů, kteří pracují pro konkrétní kluby a zabývají se sledováním mládeže. K většině hráčů, které reprezentují, už mají nějakou složku. Mistrovství jim dává možnost vidět všechny pozorované hráče na jednom místě a současně si vyměňovat informace," vysvětlil Pavel Zíka.

"Skauti klubů jsou teritoriálně rozděleni. Někdo skautuje třeba pro Arsenal Českou republiku, Polsko, Slovensko, Německo, Rakousko, sledují i jednotlivé hráče a poskytují informace o celkové hře, ale spíš se zaměřují na konkrétní posty, které kluby hledají, nebo hráče, které dlouhodobě skautují. Jsou na to připraveni a mají na to veškeré technické pomůcky, aby poznámky, které si během zápasu dělají, měly hlavu a patu a využili je ke své práci," popisuje svět pozorovatelů fotbalových nadějí Pavel Zíka.

Pokud český tým postoupí dnes večer přes Maďary do čtvrtfinále, budou jeho členové zase blíže atraktivnímu angažmá a jejich domovské kluby vyššímu zisku za jejich přestupy.

0:00
/
0:00

Skauti českou dvacítku bedlivě sledují

Vyhledávač fotbalových talentů Sparty Praha a bývalý trenér Josef Pešice uvedl, že podobné sítě, jaké mají zahraniční kluby, provozují i kluby české. "Skauting je však závislý na ekonomické situaci v klubech. Proto je skauting mládeže v zahraničí daleko rozšířenější, než je tomu u nás," řekl Josef Pešice.

Teplice před čtyřmi lety přivedly Edina Džeka, který je dnes hvězdou německé Bundesligy a Severočechům také vydělal více než 112 miliónů korun. Josef Pešice tento případ ovšem nepovažuje za důsledek českého skautingu, protože hráče do České republiky přivedl z Bosny Jiří Plíšek, který tam tehdy trénoval. "Klasický výplod českého skautingu je třeba Václav Kadlec, který je dnes v 17 letech ve Spartě a kterého skauting ve Spartě pozoroval od jeho deseti let," vysvětlil Josef Pešice.

Potvrdil, že v Česku je stále hodně talentovaných hráčů, o které by mohly mít ekonomicky silné kluby zájem. "Silné zahraniční kluby vědí, že Češi musí prodávat. Proto je naše dvacítka velice zajímavý artikl na mistrovství světa dvacetiletých," řekl skaut a dodal, že mezi výrazné talentované hráče patří například sedmnáctiletý fotbalista Vydra, který v současné době hraje v Jihlavě.

Ve středu 7. října se pozastavíme nad podivným byznysem soukromých vysokých škol.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autoři: vij , jkb , osu
Spustit audio

Více z pořadu