Na nákup letadlem? Experti pracují na prvním českém letounu s kolmým startem, může sloužit jako aerotaxi

21. květen 2022

Experti pracují na prvním českém letounu s kolmým startem. Měl by kombinovat výhody vrtulníku a vrtulového letadla. Vývojáři právě v tomto konceptu vidí budoucnost městské a regionální dopravy. Navrhovaný stroj s názvem Zuri by fungoval jako aerotexi pro lidi nebo třeba zboží. Podobné myšlenky se do praxe snaží uvést i přední zahraniční letecké společnosti. Čeští konstruktéři mají aktuálně hotový model a testují ho ve vzduchu.

Na kladenském travnatém letišti vývojáři a konstruktéři letounu Zuri řeší poslední detaily před další sérií cvičných letů modelu. Zuri vypadá jako jednoplošné bílé letadlo se spoustou vrtulí.

Čtěte také

Model letadla je řízený vysílačkou, každý z letů trvá jen pár desítek vteřin a mezi nimi je potřeba doladit různé součástky. „Tento model má 3,5 metru rozpětí, na délku má necelé dva metry, váží skoro 25 kilo,“ popisuje konstruktér letadla Zuri Filip Tomáš. „Jde o směs překližky, různých druhů polystyrénů, různých vrtulí, motorů…“

Kombinace letadla a helikoptéry

Vývojáři jsou ale stále na začátku. Aktuálně potřebují co nejvíce vzletů k tomu, aby měli data pro správné nastavení pilotování. „Je to pro nás důležité pro to, abychom validovala data, která použijeme při vývoji většího modelu. Přece jen je to moderní, ještě to ve světě není.“

Řídicí systém navrhuje Jan Belák, student elektrofakulty ČVUT. „Je to kombinace tradičního letadla a helikoptéry, mělo by to být schopné kolmého vzletu a přistání.“ Kdy by teoreticky mohl vyvíjený český letoun Zuri opravdu vzlétnout i s lidmi, si zatím konstruktéři odhadnout netroufají.

autoři: Ondřej Vaňura , als
Spustit audio