Na místě, kde František Josef podepsal vyhlášení války Srbsku, si monarchii připomínají v dobrém

1. světová válka, která začala před 100 lety, změnila mapu Evropy i životy lidí na celém kontinentu. Válečné domino spustil podpis císaře Františka Josefa pod vyhlášení války Srbsku. Starý mocnář byl tou dobou v lázeňském městečku Bad Ischl. Obrovský válečný konflikt paradoxně rozpoutal právě uprostřed přírody, kde sám hledal klid a pokoj.

Potkávám se s pravnukem Františka Josefa osobně, jmenuje se Marcus Habsburg Lotrinský. Část roku stále tráví přímo v císařské vile. Tak jako kdysi jeho pradědeček.

„Císař sem po vyhlášení války už nikdy nepřijel, léto 1914 bylo jeho poslední v Bad Ischlu. Za dva roky poté zemřel. Během války nechtěl trávit volno v téhle oáze klidu, když na frontě umírali rakousko-uherští vojáci. Město vypadá prakticky stejně jako tenkrát. Je to až neuvěřitelné,“ říká Marcus Habsburg.

Městečko si dodnes zachovalo přirozenost

Bad Ischl ožívá duchem monarchie obzvlášť silně právě v létě. Ve dnech kolem 18. srpna, kdy měl František Josef narozeniny, patří centrum města císařským slavnostem. Sám císař, v tomto případě herec s bílým plnovousem, prochází ulicemi, hraje kapela, na nádraží dorazí i autentický císařský vlak.

Komu se to zdá příliš kašírované a teatrální, ať si zajde do lázeňské lékárny. Tam spojují tradice s moderní dobou úplně nenásilně.

Lázeňská lékárna

Heimo Hrovat je oproti lékárně, kterou vede, vážně mladíček. Jemu je kolem třiceti, lékárně přes 200 let. V dobách monarchie si tu sám císař i císařovna Sissi objednávali, co bylo potřeba. Dnes jsou zdejší recepty na masti, solné směsi do koupele a další přípravky chráněné dokonce značkou UNESCO.

„Bad Ischl si pořád zachoval určitou přirozenost. Nemáme tu dálnici, příroda je nezničená, nejsou tu nákupní centra,“ říká šéf apatyky, která dnes stejně jako za časů monarchie léčí nemocné podle vlastních rodinných receptů.

Bad Ischl žije z dobré image habsburské monarchie

Abychom ale pro samou romantiku nezapomněli, že se tu bavíme o jednom z nejhorších válečných konfliktů v historii. Co se dělo na konci července před sto lety v Bad Ischlu, popisuje přední rakouský historik Manfried Rauchensteiner.


Mým národům! Bylo mým nejvroucnějším přáním, abych léta, která z Boží milosti jsou Mi ještě dopřána, mohl zasvětiti dílům míru a uchránil Svoje národy před těžkými obětmi a břemeny války. V radě Prozřetelnosti bylo jinak rozhodnuto...

„Císař se k válce se Srbskem rozhodl už krátce po sarajevském atentátu. Vyhlášení války podepsal 26. července, odeslali ho až o dva dny později. 29. července pak padly první výstřely,“ popisuje.

František Josef v Bad Ischlu podepsal ještě druhý dokument, známý manifest Mým národům, kde důvody k válce vysvětloval.

Přímo ve městě si připomenou výročí začátku války mimo jiné výstavou, která prý nechce osobnost císaře nijak přikrášlovat. Pro lázeňské město je ale důležité zachovat pozitivní image monarchie, právě z té totiž žije zdejší turismus. Mnohem ostřejší tak bude v připomínání válečných událostí třeba metropole Vídeň.

Infografika válka, mapa 1
autor: vob
Spustit audio