Na jihu Albánie teče pivo v českých trubkách. Pivovar Korca se hrdě hlásí k české technologii

Zlaté české ručičky ještě mají ve světě dobrý zvuk. České výrobní linky si chválí třeba v pivovaru ve městě Korca na jihu Albánie. Nerezové varny tam dodala firma z Královéhradeckého kraje a uvařené pivo se tam plní do lahví na lince dodané firmou z Vysočiny.

Kdokoli vchází do pivovaru Birra Korca, musí přejít přes rohožku napuštěnou dezinfekcí. Nejstarší albánský pivovar založený roku 1928 je totiž doslova chrámem piva.

České pivní stopy vedou i do Bulharska. Zanechaly je tam na konci 19. století bratři Proškové

S brtary Proškovými je díky neobvyklému památníku možné i po více než sto letech posedět u piva.

Vybudovali první tiskárnu v Sofii a přístav ve Varně. V bulharské metropoli vyprojektovali nejznámější mosty, jeden z nich byl prvním stenografem bulharského parlamentu a pomohl také k osvobození této země od osmanské nadvlády. Bratři Jiří a Bohdan Proškovi se nesmazatelně zapsali do dějin Bulharska. Jedním z řady jejich počinů bylo i založení moderního bulharského pivovarnictví.

„Pro umístění pivovaru právě tady v Korce byla důležitá dobrá voda, fungující elektrická síť, a také kulturnost zdejších obyvatel, kteří byli na pivo zvyklí, protože studovali v různých evropských městech – v Paříži, Římě nebo Štýrském Hradci,“ vypráví ředitel pivovaru Gentian Ramonllari.

„Tehdy na počátku 20. století mělo jen málo albánských měst zajištěné dodávky proudu. Také voda tu byla čistá a dobrá. To tehdy považovali italští zakladatelé pivovaru za klíčové,“ dodává.

Varny z Hradce, trubky z Vysočiny

Tomáš Horáček přijel do pivovaru Korca dohlédnout na instalaci nových varen.

Ředitel je pyšný na to, že továrna šlape jako dobře namazaný stroj. Vděčí za to mimo jiné i českým technologiím.

Na ocelových varnách v pivovaru Korca je gravírovaný nápis ZVU Strojírny, a. s. Hradec Králové a Gentian Ramonllari si pochvaluje, že česká technologie tady funguje bezchybně už dvanáct let.

České technologie si v Albánii pochvalují.

Na to, aby v pivovaru všechno dobře fungovalo, dohlížejí občas i čeští experti vyslaní do Albánie. Teď třeba Tomáš Horáček z hradecké firmy ZVU, který přijel zkontrolovat instalaci nových 50kubíkových tanků pro zrání piva. Ty by měly pivovaru umožnit ještě další roční nárůst produkce.

A české technologie se v Korce používají i v dalších fázích výroby. Třeba mycí a plnicí linka je od firmy NATE Chotěboř.

Pivo nedělá rozdíly

Albánie rekordně vydělává na turistech. Zatím ale spíš jen z okolních států

Albánie

Albánský turistický průmysl loni vydělal rekordních 40 miliard korun. K tomu, aby se tento růst udržel i v budoucnu, ale podle úřadů bude nutný větší dohled nad kvalitou nabízeného ubytování. Napsal to zpravodajský server Balkan Insight. I když při plánování dovolené většinu lidí nenapadne zrovna Albánie, tamní turistický průmysl vykazuje silný růst.

Pivo Korca není žádný speciál, ale běžné řízné pivo, které neurazí, zažene žízeň a potěší. A nedělá rozdíl, jestli teče hrdlem křesťanským, nebo muslimským.

Víra v proroka Mohameda je totiž v Albánii velmi vlažná. A tak pravidelný odbyt pěnivého výrobku pivovaru Korca spolehlivě zajišťují pravoslavní, katoličtí i muslimští spotřebitelé.

autoři: Pavel Novák , and
Spustit audio