Na japonském rybím trhu vyjde tuňák na statisíce dolarů

Všechno, co žije ve vodě, tady pravděpodobně najdete. Zajímá vás, o jakém místě je řeč? Nejde ani o akvárium, ani o zoo, ale o největší rybí trh na světě – tokijský market Tsukidži.

Dozvonil zvonek a ranní aukce tuňáků na rybím trhu Tsukidži v Tokiu začíná. O nejlepší kousky se tady skoro každé ráno strhne boj. Není se čemu divit. Prodávají tady totiž ty nejlepší tuňáky v Japonsku a možná i v celé Asii a na světě.

Chcete-li se dostat mezi desítku vybraných, kteří mohou přihlížet rybí dražbě skoro z bezprostřední blízkosti, musíte si trochu přivstat. Aukce tady totiž začíná už v pět hodin ráno.

Nakupující zmrzlé ryby prohlížejí, otáčejí a nakukují do řezů. Při výběru je třeba opatrnosti. Kvalitní tuňák tady vyjde na desetitisíce korun. Není se co divit, když nabízené kusy váží okolo 500 kilogramů. Překvapující, že? Kdo by to do masové drti, kterou u nás můžete koupit v konzervě, řekl.

Plátek tuňáka tu vyjde na 500 korun

Křik a přihazování stovek jenů trvá hodinu až dvě. Záleží na množství ryb a licitování.

Poslední aukční rekord padl na začátku roku, kdy se tady modroploutvý tuňák vydražil za více než 14 miliónů korun. Jeden plátek této syrové ryby v japonském sushi baru pak může vyjít až na dva tisíce jenů, tedy asi 500 korun. Není to málo, vzhledem k tomu, že sashimi o-toro, jak se v japonštině prorostlému plátku syrového tuňáka říká, není delší než pět centimetrů.

Ze studené aukční haly se vydávám prozkoumat další části gigantického rybího trhu. Podle průvodce tady denně prodávají až 500 druhů ryb a mořských živočichů. „Jsou tu ryby agaki nebo mořské ježovky. Japonsky se jim říká uni,“ vysvětluje mi můj průvodce.

Tuňáka tu koupíte za milióny korun

Rybí trh se do dvou let bude stěhovat

A nelže. Najít se tady dá opravdu vše: od levných mořských řas přes drahý kaviár, od miniaturních sardinek až po zatracované velrybí maso. Čerstvé, mražené, uzené, sušené, ale i nakládané ryby a mořští živočichové jsou všude okolo.

Je sice teprve pět ráno, ale restaurace, které taky stojí v komplexu tržiště, už otvírají a vítají zákazníky. S chutí jdu posnídat pár kousků toho nejčerstvějšího sushi a sashimi.

Máte-li také chuť na tuto nezvyklou snídani, pak pospíchejte do Tokia. Rybí trh Tsukidži totiž úředníci do dvou let plánují přestěhovat na okraj hlavního města.


Zvětšit mapu: tokijský trh s rybami se do dvou let přestěhuje na okraj města

autor: kpr
Spustit audio