Na dojíždění za prací bude stát přispívat. Projekt startuje v pěti krajích

Nezaměstnaným, kteří vezmou práci mimo své bydliště, nabídnou vybrané úřady práce příspěvek na dojíždění. Pilotní ověřování dnes začíná v Jihomoravském, Olomouckém, Moravskoslezském, Karlovarském a Ústeckém kraji.

„Příspěvek se bude pohybovat v závislosti na tom, jaká je vzdálenost z místa bydliště do místa výkonu práce. Například za 10 až 25 kilometrů to je 1500 korun, za 25 až 50 kilometrů 2500 korun a nad 50 kilometrů 3500 korun,“ říká Jaroslav Kunc z ústeckého úřadu práce.

„Do deseti kilometrů se příspěvek neposkytuje. Poskytl by se pouze v případě, kdyby se do těch deseti kilometrů nebylo možné dopravit se hromadnou dopravou,“ dodává.

Třeba pan David, montážní dělník z Olomouce, by za prací rád dojížděl: „Nebyl by to žádný problém. Klidně bych odcestoval i do Čech. Kdyby tam byl příspěvek na cestování, tak klidně i dneska.“

O novou finanční pomoc mohou žádat ti uchazeči o práci, kteří jsou v evidenci úřadu déle než rok. V případě hromadného propouštění to může být i kratší doba.

Podle mluvčí generálního ředitelství Úřadu práce Kateřiny Beránkové musí být také splněna podmínka, že nový zaměstnavatel přijme takového člověka na dobu neurčitou anebo na dobu určitou delší než 12 měsíců.

„V pracovní smlouvě musí být také uvedeno konkrétní místo výkonu práce. Žadatel musí uvést také datum nástupu do nového zaměstnání a následně předložit pracovní smlouvu. Poté bude předkládat každý měsíc výplatní listinu a dokládat docházku do práce,“ doplnila.

Příspěvek podle ní není určen jen na dopravu. „Vzhledem k tomu, že jde o motivační příspěvek a je koncipován jako univerzální, je možné za tyto peníze nakoupit pohonné hmoty, zaplatit jízdné a také uhradit náklady související s bydlením, které vzniknou na základě dojíždění do zaměstnání. Není nutné dokládat, na co byl příspěvek použit,“ vysvětlila Beránková.

Upozornila také, že zatím jde o pilotní provoz projektu. „Na přelomu letošního a příštího roku vyhodnotíme celý průběh a na základě toho pak přijmeme další opatření,“ dodala.

Žádost o příspěvek na dojíždění
autor: lov
Spustit audio