„Musíme omezit kontakty na minimum.“ Proč vláda opět zpřísnila opatření proti koronaviru?

29. leden 2021

Přísnější pravidla pro ubytování při pracovních cestách, zrušení trhů a stánků, omezení pohybu. Vláda zpřísnila opatření proti koronaviru, protože počty nově nakažených stagnují nebo mírně rostou. „Bylo by špatně, kdyby se nám situace na poslední chvíli vymkla z kontroly,“ vysvětluje ministr vnitra Jan Hamáček z ČSSD. „Pokud bychom například skiareály na horách rozjeli, tak by dorazil násobně vyšší počet lidí než teď.“

Čtěte také

Od zítřka se můžou v hotelích a penzionech ubytovat pouze lidé na služební cestě. To znamená bez rodiny, a musí mít s sebou potvrzení od zaměstnavatele. „V hotelech už probíhají kontroly ve spolupráci České obchodní inspekce a policie,“ upozorňuje Hamáček.

Skiareály nově musí uzavřít vleky nejen pro lyžaře, ale i pro pěší turisty. A zřejmě nebudou v provozu ani příští týden.

Na chalupu jedna domácnost

Vláda také na lidi apeluje, aby kvůli šíření covidu-19 výrazně omezili svůj pohyb a kontakty. Nebyla sice stanovena maximální vzdálenost, do které je možné se vzdálit z bydliště, kabinet ale žádá, aby se lidé co nejmíň navštěvovali. A to platí pro cesty na chalupy nebo chaty.

„Povolujeme cesty do vlastních rekreačních objektů pod podmínkou, že by v nich měli pobývat pouze lidé z jedné domácnosti,“ oznámil Hamáček.

Žádné trhy ani stánky  

Lidé by se měli chovat zodpovědně, protože dalších opatření už moc nezbývá. „Kdyby epidemie začala růst, tak dojde k přeplnění nemocnic,“ varuje Hamáček.  

Právě v nemocnicích platí od soboty zákaz návštěv na odděleních akutní péče, výjimky platí jen u porodů nebo u dětských pacientů. Vláda také zakázala prodej na tržištích a ve stáncích nebo pochůzkový prodej.

Proč není protiepidemický systém PES v současnosti relevantní? A jaký další vývoj pandemie se dá podle aktuálních čísel čekat? Na to se v pátečních Dvaceti minutách Radiožurnálu moderátor Tomáš Pancíř zeptá Ladislava Duška, ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistik.

Poslouchejte Radiožurnál v pátek 29. ledna po zprávách v 17 hodin.

autoři: Petr Král , prh
Spustit audio

Související