Mumii barona Trencka můžete vidět v Brně. V Chorvatsku si ale pamatují jeho krutost i různé legendy

Je to nejznámější mumie v Brně. Najdete ji v kryptě Kapucínského kláštera nedaleko Zelného trhu. Vysušené tělo patří baronovi Trenckovi. Tedy Franzovi, svobodnému pánovi z Trencku, který skončil v roce 1745 na Špilberku odsouzený k doživotnímu vězení. Předtím to byl ale udatný bojovník ve službách Rakouského císařství. Právě proto má v Záhřebu svou vlastní ulici. Dnešní Chorvatsko totiž bylo součástí Habsburské monarchie a baron Trenck je tam dodnes velmi váženou osobností.

Jsme v centru Záhřebu na dohled od hlavního nádraží v ulici s modrou tabulkou. Píše se tam, že baron Trenck žil v letech 1711 až 1749 – ulice se jmenuje Barona Trencka.

Panduři podle krutosti a neústupnosti

„Je zvláštní, že ačkoli to nebyl Chorvat a ani se v Chorvatsku nenarodil, zanechal v této zemi významnou stopu v historii. Založil totiž jednotku z vojáků z regionu Slavonie na severu Chorvatska. Říkali si Panduři a chránili jižní hranici Habsburské monarchie proti nájezdům z Osmanské říše. Slovo pandur si později vypůjčila jedna rakouská firma pro označení obrněných transportérů a panduři se dodnes říká – velmi hovorově – chorvatským policistům,“ vysvětluje průvodce Hrvoj Kuček.

Hrvoje Kuček poukazuje na modrou pamětní cedulku, která připomíná udatného bojovníka barona Trencka

Otec Franze Trencka byl velitelem pevnosti v dnešním Slavonském brodu. Ačkoli se Franz narodil v Itálii, vyrůstal a chodil do školy ve městě Požega. Tam se i oženil a vstoupil do armády. Jeho panduři se vyznamenali nejen při obraně hranic, ale také v bitvách proti Prusku ve válce o rakouské dědictví, kdy hájil právo Marie Terezie na rakouský trůn. panduři byli ale také synonymem krutosti, za kterou byl také baron Trenck později odsouzený,“ dodává Hrvoj.

Osobnost, kterou si Chorvati pamatují

Takzvaní Trenckovi panduři měli ve Střední Evropě velmi špatnou pověst. Byli známí jako velmi ostří a krutí bojovníci. Nedostávali žold jako ostatní, ale byli placení z toho, co si narabovali. Baron Trenck má podle Hrvoje Kučeka své pevné místo v chorvatských učebnicích dějepisu, což dokázali i chodci oslovení na roku jeho záhřebské ulice.

Baron Trenck říkáte? Byli nějací Trenckovi panduři, kteří byli, podle toho, co se říká, hodně krutí. Na to si vzpomínám,“ loví paní Dunja znalosti si ze školních let.

Nepravděpodobná legenda

Čtěte také

O baronovi Trenckovi existuje hodně historických faktů, ale i řada legend. Třeba ta, že byl milencem císařovny Marie Terezie. Podle historika Mariana Lipovace to ale není příliš pravděpodobné: „To jsou nějaké legendy, velmi populární ve Slavonii. Myslím si, že to není pravda. Marie Terezie byla konzervativní, ctihodná paní vychovaná Jezuity. Myslím, že milence vůbec neměla,“ uvažuje historik.

Prošli jsme asi dvě stě metrů kolem dvou bloků domů a jsme na konci ulice Barona Trencka. Je to dost rušná záhřebská třída a je součástí jedné z os záhřebské dopravy. Zvláštností téhle trasy je, že když řidič jede předpisově, chytne takzvanou zelenou vlnu.

autoři: Pavel Novák ,
Spustit audio

Související