Známe vzhled, výšku i zranění. Vědci představili výsledky zkoumání mumie barona Trencka

3. říjen 2019

Více než dva a půl roku zkoumali brněnští vědci mumii barona Trencka. Ten je nejslavnějším vězněm hradu Špilberk.

Výsledky jejich práce jsou od tohoto týdne k vidění na výstavě v gotickém sálu hradu. Výzkumníkům se podařilo zrekonstruovat jak tvář, tak i celou baronovu postavu. Díky moderním technologiím jej také digitálně rozpohybovali.

„Ozřejmujeme, jaké utrpěl zranění, jak vypadal a podobné záležitosti,“ říká k nové výstavě archeolog muzea města Brna Petr Vachůt. „Úplně tu nejvíce zásadní věc jsme bohužel nevybádali. Nevíme, na co umřel.“

Baron Trenck byl slavným vojevůdcem a dobrodruhem. Velel pandurům, s nimiž významně pomohl Marii Terezii ve válkách o dědictví rakouské. Kvůli své prudké povaze měl mnoho nepřátel. Roku 1745 byl dokonce odsouzen k smrti, avšak Marie Terezie jeho trest zmírnila na doživotí na Špilberku. Duchovní útěchu před smrtí našel Trenck u bratrů kapucínů, jejichž řádu odkázal velkou část svého majetku.

Na rekonstrukci postavy barona Trencka pracovali vědci z Masarykovy univerzity. Těm se podařilo zrekonstruovat celou postavu barona Trencka. „Podle našich zjištění měřil 187 centimetrů,“ říká Petra Urbanová z Ústavu antropologie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. Což nebyla úplně běžná výška na 18. století. „To byla velice nadprůměrná výška. Tehdejší odhadovaná výška u průměrného muže byla 169 centimetrů,“ dodává Urbanová.

Pomyslný vrchol výstavy tvoří krátká projekce, ve které je baron Trenck rozpohybován. „To rozpohybování probíhalo podobnými technikami, jaké se používají v nejmodernějších filmech a počítačových hrách,“ vysvětluje Mikuláš Jurda, který propůjčil modelu barona Trencka i mimiku.

Je vidět, že baron Trenck v tom krátkém filmu hraje na housle, také je tam vidět jakýsi náznak šermu, i když s jeho chodeckou holí. „Pro to jsme měli tři herce, jeden z nich měl podobnou vadu chůze jako baron Trenck, druhý z nich byl hudebník a třetí byl právě odborník na historický šerm, naznačil některé výpady. Ale naším cílem bylo rekonstruovat život po tom, co přijel to Brna. Takže už to není člověk, který by to předváděl úplně přesně. Spíš si tak rozpomene na svou vojenskou kariéru,“ upřesňuje Mikuláš Jurda.

Výstava baron Trenck, nová tvář legendy je k vidění na brněnském hradu Špilberk do konce letošního roku.

autor: Petr Uhlíř
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.