Marie Terezie změnila kult rodiny, říká historik Jaroslav Sojka

12. květen 2017

Psal se rok 1743 a v chrámu svatého Víta na Pražském hradě se psaly dějiny. Na český trůn tam poprvé oficiálně usedla žena. A muži v politice z toho neměli radost.

Marie Terezie převzala českou korunu jako šestadvacetiletá dívka. Během následujících let o své právo na trůn musela tvrdě bojovat, i přesto suverénně vládla, ochraňovala katolickou víru, podporovala umění a porodila šestnáct dětí. „Právě spojení politiky a soukromí je na Marii Terezii nejvíc obdivuhodné,” hodnotí historik umění Jaroslav Sojka.

Zatímco ve veřejné sféře musela musela Marie Terezie se svými politickými rivaly válčit o právo na rakouský trůn, v té soukromé zcela změnila dosavadní dvorské zvyklosti. „Pravidelně utíkala na zámek Schönnbrun, kde byla obklopená rodinou. Změnila tím kult rodiny: nastoupilo baroko a domácí rodinná pohoda začala hrát prim.”

Nezvedený Josef II., mazlíček Marie Antoinetta


V sobotu 13. května uplynune přesně 300 let od narození Marie Terezie. Při té příležitosti se Pražský hrad od 10 do 17 hodin otevře široké veřejnosti, na mnoho míst se budete moct podívat zdarma. Těšte se i na kostýmovaný průvod a divadelní scénky.

Jméno Marie Terezie je dodnes úzce spojené se jménem jejího nejstaršího syna Josefa II. S ním vládla společně, když zemřel její manžel František Štěpán Lotrinský.

Vosková figurína císařovny Marie Terezie

A podle všeho, co dnes víme, byl Josef II. tak trochu „nevyvedený” syn. „Měl zcela jiné zájmy než Marie Terezie a stýkal se s lidmi, se kterými by si jeho matka nikdy nepodala ani ruku. O lidech na svém dvoru tvrdil: Já úředníky nepotřebuji, to oni potřebují mě!” připomíná historik.

Marie Terezie porodila šestnáct dětí, úplně nejraději měla ale svou dceru Marii Antoinettu. „Byla jejím mazlíčkem. Když se stala francouzskou královnou, dostalo se jí od matky řady káravých dopisů: aby nejezdila na koni prostovlasá, aby ubrala na módě… a jednou jí prorocky napsala dokonce i to, aby ‚neztrácela hlavu’,” připomíná Jaroslav Sojka.

Celý rozhovor si poslechněte buď přímo v tomto článku, nebo v iRadiu.

autor: als
Spustit audio