Možná se tu rodí druhý Messi. Navštívili jsme jedinečnou školu pro mladé fotbalisty

Bez dlouhého přemýšlení: víte, co dnes vyváží Argentina? Ano, dřív se jí říkalo obilnice světa, dnes vyváží hlavně sóju a největším přístavem, kde se nakládá do celého světa, je Rosario. Právě odtamtud je další vývozní plodina, na kterou v televizi vydrží lidé dívat po celém světě vždy víc než hodinu a půl naráz. Jsou to fotbalisti – kromě jiných aktuálně nejlepší hráč na světě Lionel Messi. Navštívili jsme fotbalovou školu, kde malý Messi kdysi začínal.

Fotbalová škola zvaná Argentinské Malvíny se plní dětmi, tatínky i maminkami. Na obou stranách ulice za červeno-černými branami, v barvách Newell’s Old Boys, jsou dvě a dvě hřiště. U jednoho z nich cvičný zápas pozoruje i Pablo Ariel.

Jeho šestiletý syn Elias se zatím vyznačuje hlavně tím, že má narozeniny ve stejný den jako Maradona. „To z něj velkého fotbalistu neudělá, ale samozřejmě že má taky sny a rád bych, aby něčeho dosáhnul,“ říká tatínek. Ten má prý sny stejné, jako měl otec Messiho – aby hrál v áčku Newell’s Old Boys.

S budoucími fotbalovými esy pracuje zkušený psycholog

Tady není těžké dostat se k fotbalu. Ve městě jsou dva prvoligové kluby, málokterá rodina není fotbalová. Dokonce tu jsou i děti tatínků-vetřelců, příznivců klubu Central.

Rodiče na své děti nekřičí, netlačí je do lepších výkonů. Kdo by dělal problémy, musí ze školy ven

Fotbal je tu vášeň. Argentinští fanoušci se kvůli němu mlátí i zabíjejí. A rodiče se tlačí, aby potomka dostali právě do této známé školky.

Přímo kolem hřiště klid. Až mě to docela zaráží. Rodiče své děti nehoní, nekřičí. S klidem sledují kopy i pády. Kdo na děti řve, s tím – i jeho potomkem – se škola rozloučí.

„V dětském fotbale snad ani nevidíte fyzické násilí, ale spíš symbolické. Křik, tlak na děti, stres. My se tady snažíme snížit tuto zátěž na minimum. Kromě spousty dalších věcí jsme přijali kodex chování. Nejdřív jsme to vysvětlili trenérům, pak rodičům a taky s nimi a s dětmi stále mluvíme,“ říká psycholog fotbalové školy Gabriel Cuadra.


V dětském fotbale snad ani nevidíte fyzické násilí, ale spíš symbolické. Křik, tlak na děti, stres. My se tady snažíme snížit tuto zátěž na minimum.

S hrdostí mi ukazuje na mobilu video, které mu poslali trenéři po prohře ve finále dětského turnaje. Na penalty. Druzí Newell’s na něm se vztyčenou hlavou přijímají medaile a gratulují vítězi.

Messi na nikoho nedělal dlouhý nos

Skutečně pokorný byl už jako malý i Lionel Messi. V 11 a 12 ho trénoval Enrique Domínguez – a podle něj i proto má takový úspěch. Leo byl už tehdy nejlepší, všichni to věděli, ale on nikdy na nikoho nedělal dlouhý nos.

„Ta jeho obyčejnost, normálnost, ta jeho skromná gesta – vždycky je měl. Stejně jako to jeho šibalství, které měl už jako malý. Myslím, že mu tohle všechno dala rodina, maminka, tatínek, prarodiče, i čtvrť, ve které vyrůstal.“

Ani ne milionové Rosario a kraj kolem něj je fotbalový ráj. Místní svaz má přes 65 klubů, přes 1000 amatérských mužstev a jen ve městě je přes 150 kroužků pro děti. Konkurence, příprava, výživa i způsob života. To jsou podle trenéra Domíngueze nejlepší podmínky.

Lionel Messi

„Zóna kolem Rosaria je jakási rezervace. Tady můžeš jít kterýmkoliv směrem a vždycky po pár ulicích narazíš na nějaké hřišťátko. Je to tu taková fotbalová školka, kde brzy zaseješ a vyklíčí ti skvělí hráči.“

Messi, Rodríguez, di María

Nejen příznivci Newell’s Old Boys, ale všichni doufají, že jednou se sem právě Lionel Messi vrátí a místo modro-granátového dresu oblékne černo-červený. I když on sám teď při přebírání pátého Zlatého balonu řekl, že chce jednou dohrát doma – a jeho domovem je Barcelona. Ale Pablo Ángel se může těšit i na jiné internacionály.

„Tady je fotbal vášeň. Vrátil se Maxi Rodríguez, Angel di María řekl, že se vrátí do Centralu… Počítám, že všichni kluci fotbalisti se sem vrátí.“

Možná i caparti, co tu teď dělají první krůčky, půjdou v Messiho stopách. Ty stopy se ale podle místních mají stočit zpátky na zdejší trávníky.

autor: dkk
Spustit audio